Iceland prodával řízky s plastem, veterináři nařídili stažení

2. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Veterináři nařídili stáhnout mražené obalované kuřecí řízky z Německa od výrobce Mantos International Food, zjistili se v nich úlomky tvrdých plastů. ČTK o tom v úterý informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Kolik jich je v oběhu a kolik se jich prodalo, veterináři neví. Letos a loni byly k dostání v řetězci Iceland. Podle obchodního ředitele řetězce Daniela Nedomy byl výrobek stažen z českých prodejen minulý pátek, v žádné šarži pro český trh se podle něj plast nenašel, ale mateřská společnost Iceland Foods vyhodnotila riziko jako vysoké, a proto rozhodla o zastavení prodeje a likvidaci výrobků.

“Do české tržní sítě se produkt dostal prostřednictvím firmy Iceland Czech – Iglu s.r.o., která jej nabízela ve svých prodejnách zejména v Praze, Pardubicích a Říčanech. Spotřebitelé, kteří si mražené kuřecí řízky koupili bez ohledu na datum nákupu, je mohou vrátit v místě prodeje,” uvedl Vorlíček. Potravina měla originální název Iceland 60 Crispy Chicken Dippers, prodávala se pak v balení po více než kilogramu.

Informace o závadné potravině se veterináři dozvěděli z Velké Británie prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. “Mražené obalované řízky byly sice vyrobeny v Německu, ale pro britskou společnost Iceland Foods, která je distribuovala do dalších zemí včetně ČR. Po oznámení informace SVS neprodleně rozhodla o stahování zmíněného výrobku z české tržní sítě, které se týká všech prodaných produktů tohoto označení bez časového omezení,” dodal mluvčí.

Obchodní ředitel řetězce dodal, že mateřská firma se českým pobočkám okamžitě ozvala, před stahováním nařízeným státem tak již došlo k samotnému stažení výrobku. “Na všech našich prodejnách je na vstupu informujíce pro zákazníky ohledně stažení předmětného výrobku z prodeje a že jej mohou vrátit na jakékoli prodejně Iceland, kde jim bude proplacen, samozřejmě že i bez předložení účtenky,” uvedl Nedoma. Navíc podle něj samotná firma do systému varování oznámení vložila.

Místem určení zásilky byl sklad v Dašicích v Pardubickém kraji, odkud pak řízky putovaly do prodejen řetězce v Praze, Pardubicích, Hostivici a Říčanech. “Ve zmíněném skladu se podařilo zachytit a pozastavit poslední zásilku, která obsahovala 240 kusů balení drůbežích řízků o celkové váze téměř 260 kilogramů,” uzavřel mluvčí.

Podle ředitele se na českém trhu kontaminace plastovými úlomky nenašla. “Nicméně riziko bylo ze strany Iceland Foods vyhodnoceno jako vysoké, proto bylo rozhodnuto o okamžitém zastavení prodeje a likvidaci předmětného výrobku bez zkoumání a rozborů jednotlivých výrobních šarží,” uzavřel Nedoma. Iceland je britský řetězec, který má v ČR nyní dle svého webu devět prodejen.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme