Iniciativa Chcípl PES chystá na Valentýna protestní pochody. Situace je podle ní neudržitelná

1. února 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Iniciativa Chcípl PES, která sdružuje podnikatele nesouhlasící s protiepidemickými opatřeními vlády, proti nim protestovala 29. ledna 2021 na pražském Klárově. Foto: ČTK / Kateřina Šulová

Zakladatelé iniciativy Chcípl PES, která sdružuje podnikatele nesouhlasící s protiepidemickými opatřeními vlády, budou dva týdny jezdit po nově vznikajících buňkách v České republice a diskutovat se svými členy o budoucím programu vznikajícího politického hnutí. V neděli 14. února se pak mají lidé po celé republice pod hlavičkou iniciativy vydat na výšlapy na historická místa, aby tím vyjádřili protest proti současným opatřením. Na tiskové konferenci v Břeclavi to v pondělí řekli zakladatelé hnutí Jiří Janeček a David Biksadský.

“Jsme rádi, že za deset dní vzniklo 140 buněk a máme registrováno 1700 budoucích členů. Pod naší peticí Otevřeme Česko je zatím 20.000 podpisů, takže se chystáme předstoupit před petiční výbor parlamentu. Se zájemci v našich vznikajících buňkách chceme mluvit o tom, co by se v programu našeho hnutí mělo objevit. Zatím se zaměřujeme na zdravotnictví, obnovu hospodářství a podnikání, školství a ekonomiku a k těmto oblastem sháníme odborníky,” uvedl Janeček s tím, že nové hnutí chce zasáhnout do podzimních voleb.

Situace je neudržitelná

Mezi příznivce patří i majitelé kavárny Katy v Břeclavi, kde iniciativa v pondělí uspořádala tiskovou konferenci. Majitelé Jiří a Kateřina Hanušovi se přidali k hnutí a kavárnu otevřeli jako petiční místo. “Situace je neudržitelná, je potřeba, aby se něco změnilo. Štamgasti sice chodit přestali, ale zato sem jezdí lidé z daleka, třeba z Hodonína, vedeme tady hodně politické debaty,” uvedl Hanuš. Policisté podle něj kavárnu přijeli zkontrolovat už několikrát, poprvé majitele odvezli na služebnu, kde je vyslechli.

Janeček uvedl, že řada lidí chce s iniciativou spolupracovat a zdaleka nejde jen o podnikatele nebo živnostníky, ale i lékaře nebo právníky. Iniciativa chce pokračovat v protestech a dát tak vládě najevo, že republiku v současnosti řídí špatně. Jako součást svých cest po republice se Janeček chystá v sobotu 6. února navštívit sjezdovku Vaňkův kopec u Ostravy a zalyžovat si.

Výstup na Petřín a dalších 30 míst

“Na 14. února, na Valentýna, zorganizujeme jednak výstup na Petřín a zároveň na dalších 30 míst v celé České republice, ať už půjde o horu Říp, Blaník, připravuje se pochod v Brně, Šumperku. Tato akce bude koordinovaná celoevropsky, jsme v spojení se stejně smýšlejícími iniciativami ve Velké Británii, Francii, Španělsku, Německu, Itálii, Polsku a na Slovensku. Nyní řešíme společný symbol, pod kterým budeme 14. února pochodovat,” doplnil Biksadský.

Protestní akce iniciativa Chcípl PES organizovala už dříve, v lednu vyzvala restaurace a další podniky, aby navzdory nařízením otevřely, 10. ledna uspořádala na pražském Staroměstském náměstí demonstraci, kam přišly tisíce lidí.

Zprávy - další články

Doporučujeme