Inventura v armádě: Slovensku chybí 200 tisíc nábojů a desítky granátů!

8. prosince 2017·Zprávy·Redakce

shutterstock

Mimořádná kontrola v muničních skladech slovenské armády ukázala, že vojsku chybí přes 200.000 nábojů a desítky ručních a protitankových granátů. Novinářům to řekl náčelník generálního štábu armády Milan Maxim.

Kromě pochybení v evidenci Maxim nevyloučil ani krádež munice. Policie zatím nezjistila, že by chybějící zbraně získalo podsvětí. Plošnou inventarizaci zásob, první svého druhu, nařídil slovenský ministr obrany Peter Gajdoš letos na jaře, kdy vyšlo najevo, že armádě zmizela část munice.

“Buď nám to nesedí evidenčně, nebo to bylo odcizeno. Selhali jednotlivci, částečně systém,” uvedl Maxim. Dodal, že armáda v případu potrestala 28 osob, z toho 15 profesionálních vojáků, například odvoláním z funkce či peněžitými tresty.

Podle výsledků kontroly armádě chybí proti evidenci například 120 ručních granátů, 11 protitankových granátů, šest protitankových střel a velké množství nábojů.

Slovenská policie pracuje i s verzí, že munice nebyla odcizena, ale jde o nedostatky v evidenci. “Nepodařilo se nám potvrdit, že by chybějícími věcmi disponovalo kriminální nebo jiné prostředí, které by mohlo tyto věci zneužít,” řekl policejní viceprezident Jaroslav Málik. Dodal, že policie prověřuje i verzi, zda nedošlo k pochybením v evidenci munice při rozdělení Československa. Rovněž policie a tajné služby nezjistily, že chybějící materiál by byl nabízen teroristickým či kriminálním skupinám v zahraničí.

Gajdoš doplnil, že poprvé od vzniku Slovenska v roce 1993 byla najednou fyzicky zkontrolována veškerá armádní munice. V minulosti se ročně prověřovala pětina zásob.

“Není vyloučeno, že nedostatky jsou z období vzniku Slovenska a dělení majetku Československa. Jde o selhání lidského faktoru a o účetní chyby. Není možné, aby někdo vykonal kontrolu jen zápisem do knihy a zjištěné nedostatky neohlásil svému nadřízenému,” řekl Gajdoš, který byl před jmenováním ministrem tři roky zástupcem náčelníka generálního štábu slovenské armády.

Celý systém střežení muničních skladů a manipulace s municí byl podle ministra špatně nastaven, když například sklady nehlídali profesionální vojáci. “Systém střežení je třeba kompletně změnit. Je potřeba zavést střežení vojáky, ale i změnit způsob kontroly a vydávání munice,” řekl ministr. Dodal, že armáda již začala systém střežení muničních skladů měnit, plánuje například nasadit moderní technologie.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme