Írán oznámil, že ustupuje od další části jaderné dohody z roku 2015. Začíná obohacovat uran nad limit

7. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Írán v neděli oznámil, že odstupuje od další části mezinárodní smlouvy o jeho jaderném programu z roku 2015 a že během několika hodin začne obohacovat uran nad limit 3,6 procenta, který je v dohodě stanovený. Řekl to podle agentury Reuters náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Arákčí.

Mluvčí vlády v Teheránu k tomu uvedl, že nová úroveň obohacování bude taková, “jakou potřebujeme”.

Írán také bude každých 60 dnů odstupovat od dalších závazků obsažených ve smlouvě, pokud její další signatáři (Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko) nepodniknou takové kroky, které by ho ochránily před dopady amerických sankcí. Podle Arákčího jsou “dveře k diplomatickým jednáním stále otevřené, ale jsou potřeba nové iniciativy”.

Írán se letos rozhodl začít jadernou dohodu vypovídat, protože od ní loni jednostranně odstoupily Spojené státy. Washington pak obnovil protiíránské sankce, které poškozují íránskou ekonomiku, protože USA pod hrozbou druhotných sankcí přinutily ostatní země nekupovat íránskou ropu.

V pondělí íránská agentura Fars oznámila, že Írán překročil limit zásob nízko obohaceného uranu, který stanovila mezinárodní dohoda z roku 2015.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme