Italský Robinson (79) chce zůstat na ostrově Budelli. Úřadům navzdory

1. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook

Italský Robinson, 79letý Mauro Morandi, žije odloučeně na ostrově Budelli mezi italskou Sardinií a francouzskou Korsikou už bezmála třicet let. Před dvěma lety byl ale "jeho" ostrov, který proslavila Růžová pláž, začleněn do národního parku souostroví Maddalena a úřady si přejí, aby Morandi místo upustil. Muž ale tvrdí, že jen tak neodejde, napsal web deníku The Daily Telegraph.

Bývalý učitel tělocviku se v roce 1989 vypravil do jižního Pacifiku na katamaránu. Plachetnice se dvěma trupy se mu ale rozbila poblíž Budelli. Ostrov se trosečníkovi natolik zalíbil, že už ho nikdy neopustil, a časem si vysloužil přezdívku italský Robinson. Po dlouhou dobu byla jeho přítomnost tolerována a byl považován za neoficiálního správce ostrova.

Nedávno ale úřady oznámily, že jeho příbytek zboří a na jeho místě vystaví “ekologickou observatoř”, z níž budou správci národního parku dohlížet na turisty. Morandi by měl své útočiště vyklidit do ledna.

Ostrov Budelli byl dříve v soukromých rukou. Součástí zmíněného národního parku se stal v roce 2016, což zmařilo plán jednoho novozélandského podnikatele vybudovat zde ekologický prázdninový resort. Sardinská komise pro cestovní ruch místo popisuje jako “jeden z nejblyštivějších skvostů souostroví Maddalena, který proslavila tyrkysová voda a Spiaggia rosa, Růžová pláž, jedna z nejkrásnějších pláží Středozemního moře”.

Robinson, který pochází ze severoitalského města Modena, chce proti nařízení úřadů bojovat a hájí se tím, že jeho přítomnost ostrov chrání. Brání výletníkům, aby si odváželi vzácný růžový písek a aby kotvili a koupali se tam, kde je to zakázáno.

“Vím, že mě odsud chtějí vyhodit, ale nevzdám se,”řekl listu La Nazione.“Jsem přesvědčený, že je mě tu potřeba. Turisté, co sem jezdí, věčně nedodržují pravidla. Národní park sem sice umístil kamery, ale to nestačí,”dodal.

S podobným nařízením se Morandi potýkal už loni. Petici, aby mohl na ostrově zůstat tehdy podepsalo 18.000 lidí. Po 29 letech, které zde strávil, si nedovede představit, že by žil někde jinde. “Mám jediné přání – nechte mě tu v klidu být,” vzkazuje úřadům italský Robinson.

Zprávy - další články

Doporučujeme