Ivan Bartoš: Andrej Babiš prohrál boj s covidem a zaplatila za to celá republika

29. září 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Ivan Bartoš. (Foto: Frekvence 1)

Hostem úterního Press klubu byl šéf Pirátů a kandidát na premiéra Ivan Bartoš. S Čestmírem Strakatým si povídali o tom, proč by právě on měl být premiérem, proč se jim nedaří získat nad Babišem větší převahu, co by se dělo v případě výhry Pirátů a STAN a co především řeší lidé během kontaktních kampaní.

Proč by právě on měl být premiér

Vede stranu Pirátů již jedenáct let a podle jeho slov se mu podařilo postavit expertní a výkonné týmy. “Myslím si, že způsob mé práce, kterou předvádím, jsem na tuto zodpovědnou pozici asi nejlepším kandidátem naší koalice,” říká Bartoš. OndřejDostál je jedním z lidí ve vládním týmu a je jedním ze tří kandidátů na potencionálního ministra zdravotnictví. Ondřej Dostál je právník a myslím, že se ukázalo, že i během pandemie měl spoustu poznatků, které ukázaly, že vláda porušovala spoustu zákonů. Jeho funkci tedy vidím spíše v právu než v medicíně,” uvádí věci na pravou míru šéf Pirátů a dodává, že Dostál je někdy velmi drsný v komunikaci, za co ho on sám kritizuje a nemá problém to veřejně přiznat.

Strana Pirátů se snaží přesvědčit vládu, aby uznávala protilátky jako alternativu k očkování nebo PCR testům stejně, jako je tomu například v Rakousku. “Vládě se nedařilo splnit to, co pan Babiš slíbil, tedy 70% proočkovanosti, tak tendence například Adama Vojtěcha vedly ke znepříjemnění života lidem, které nedokázala vláda přesvědčit,” říká Ivan Bartoš a dodává, že dcera pana premiéra také nebyla očkována a premiér to obhajoval tím, že má protilátky. “My jsme razili 3D – Dobrovolnost, Dostupnost a Důvěryhodnost. Spousta zemí, která uměla komunikovat a dosáhla třeba 80% proočkovanosti, toho dosáhla dobrou politickou prací vlády,” tvrdí kandidát na příštího premiéra.

Na co se chce koalice Pirátů a STAN zaměřit

Koalice Pirátů a STAN mají tak zvanou kontaktní kampaň. My se s těmi lidmi bavíme. Nedáváme jim jen letáček a nepodepisujeme knížky, jak dělá pan premiér, a lidé chodí s konkrétními otázkami o programu, o svých životech. S tímhle pokračujeme až do voleb. Odpovědi jsou však ve velkých debatách. Když hodnotím výsledky podle divácké ankety například na CNN Prima News, tak jsme u diváků uspěli,” vysvětluje systém své kampaně Bartoš.

Po jedné debatě, kde uspěl právě Bartošův kolega Vít Rakušan, se debatovalo, zda by právě on nebyl vhodnějším kandidátem na post premiéra, než Ivan Bartoš. “Stát se může všechno, ale Vít Rakušan nikdy neprezentoval svůj zájem o tuto pozici. Nemůžu stavět kampaň podle toho, co kdo napíše na facebooku do komentářů. Je třeba zdůraznit, že jsme koalice dvou stran a má dva lídry. A koaliční smlouva hovoří o tom,  že kandidát na tento post jsem já,” říká v předvolebním Press klubu Ivan Bartoš.

Co by se změnilo, kdyby koalice vyhrála

První změna, která by nastala po volbách v případě, že by koalice Piráti a STAN vyhrála, by se týkala rozpočtu naší země. “Druhý rok po covidu mít takový rozpočet je nemožné. Pak jsou tady důležité věci jako stavební zákon. Chceme tomu dát digitální podvozek a zrychlit stavební řízení. Další jsou zásadní nedořešené exekuce. Česká republika má dostat poměrně hodně peněz z EU a já nejsem spokojen s nasměrováním peněz,” popisuje své plány předseda České pirátské strany.

Nejen podle slov Ivana Bartoše pan premiér prohrál boj s covidem. Jak je tedy možné, že po takové situaci není koalice schopná získat víc hlasů a voličů podle předvolebního průzkumu. “Pan Babiš v kampani lže, jako když tiskne, straší lidi, vypouští do světa nepravdy ve velkém a řeší to přes média, která na to reagují. Myslím, že takové chování by nikdo od Pirátů, Starostů, ani od koalice SPOLU nechtěl. Druhá věc je pozice premiéra, který má nonstop přístup do médií a vlastní třetinu. Má vliv minimálně na to, o čem nepíšou. Je to velká síla. Je tedy těžké to porazit. Já však věřím, že David nakonec porazí Goliáše právě svou chytrostí,” říká host předvolebního Press klubu Ivan Bartoš.

Poslechněte si celý rozhovor: 

Zprávy - další články

Doporučujeme