Ivan Bartoš: Premiér nasadil Okamura styl, aby lidi ještě více vystrašil

10. června 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Předseda Pirátů Ivan Bartoš. (Foto: Frekvence 1)

Premiér Andrej Babiš řekl, že Česká pirátská strana chce nastěhovat lidem do domácnosti migranty a chce zdaňovat přebytečné metry bytů. Piráti to označili za lživou informaci a požadují omluvu. Jak celou situaci vnímá předseda strany Ivan Bartoš? Proč se chce sejít s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou? To prozradil v rozhovoru Frekvence 1.

Podle Bartoše má Andrej Babiš strach. Padají mu preference, udělal spoustu chyb, nezvládnul covid, tak se přepnul do režimu, kdy lže, protože se bojí. Bohužel takto bude asi vypadat celý zbytek kampaně až do voleb a pravděpodobně nejenom z úst premiéra,” uvedl.

Pirátská strana ho vyzvala, aby se omluvil za šíření lživých informací v otázce migrantů a zdaňování bytů. Zatím se zástupci odpovědi nedočkali. Já ji ještě očekávám. Piráti nikomu nechtějí danit bydlení ani přebytečné metry,” řekl Bartoš. Prostě nasadil Okamura styl, aby lidi ještě více vystrašil a já si budoucnost ČR nepřestavuji, že lidé žijí ve strachu. Proti lžím je potřeba bojovat pravdou,” dodal.

Velkým neduhem české legislativy je podle Bartoše to, že lidé si vždycky dokážou najít způsob, jak obejít zákon a vyložit ho ve svůj prospěch. “Zákon o střetu zájmu neradil premiérovi, ať si zřídí svěřenecké formy. To vymysleli jeho právníci, aby to naoko obešli. Teď se ukázalo, že to bylo skutečně naoko, ale zákony by měly být jednoznačné,” doplnil.

Předseda má v plánu se setkat s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou, která v pondělí dorazila do Prahy. “Dlouhodobě jsme vyjadřovali podporu Běloruské opozici, ať už to bylo formou podpory demonstrací, tak i na té evropské úrovni, třeba v Parlamentu České republiky,” popisuje Bartoš. Chce tak vyjádřit podporu, protože v Bělorusku je situace dlouhodobě neklidná.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme