Ivan Bartoš: Vláda nemyslí na obyčejné lidi. Důležité jsou správné kompenzace, školství a pandemický zákon

11. února 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Luděk Staněk

Ivan Bartoš. Foto: ČTK

Situace kolem pandemie se v České republice stále nelepší. Vláda proto přikračuje k dalšímu zpřísňování ochranných opatření, podle opozice ale při svém konání zapomíná na to nejdůležitější. Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš volá zejména po pozitivní motivaci a pomoci obyčejným lidem. 

Zpřísnění vládních opatření šéf Pirátů zrovna nevítá. Už současná nařízení vnímá jako velmi přísná. “Já moc nechápu, co říká premiér a co do toho říká ministr Blatný, protože ta země má sice řadu výjimek, ale je fakticky ve velmi tvrdém lockdownu. Akorát ty výjimky umožňují lidem dojít si na nákup, navštívit svoji rodinu nebo jít do práce. Fakticky ta čísla stagnují nebo rostou, a máme tady nový virus, ale tady v té zemi se už asi nic moc dál, co by mělo efekt, zakázat nedá,” okomentoval situaci na Frekvenci 1 v pořadu Press klub s Luďkem Staňkem.

Antigenní testy a pozitivní motivace

Jako krok správným směrem by vnímal antigenní testování zaměstnanců. “Když se bavíme s premiérem, nebo spíš s ministry, protože premiér se tak trochu schovává před jinými předsedy, tak se dozvíme, že ale nejsou ochotni pomoci fabrikám a firmám, aby zavedly antigenní testování pro zaměstnance, protože lidé chodí do té práce, tam se setkávají. Školy jsou zavřené, setkají se v MHD, ale nic moc už zavřít nejde. Pan premiér na to pořád neslyší a když pak ministr Blatný řekne ‘Stávající opatření nefungují,’ tak to je pak těžké hledat nějaké východisko. Přitom ty pozitivní motivace chybí,” je přesvědčen.

Pirátská strana v čele s Bartošem se podle politikových slov pokoušela situaci změnit, vláda jim ale vstříc nevyšla. To má přitom podle něj přímé dopady na chování občanů. “Už čtyřikrát jsme nepodpořili nouzový stav, vždy jsme je po té vládě chtěli a nikdy se nic tímto směrem nestalo. To mně prostě přijde úplně absurdní. Vláda každých třicet dní přijde s rukama prakticky v klíně ve věcech, které zajímají lidi. Kdy budou moci jít do školy, když jsou oba dva doma z důvodu covidu, tak jak mají žít, když mají 60 % příjmů, což jim nestačí ani na zaplacení nájmu a elektřiny v domácnosti. Vláda klouže po povrchu, pomáhá těm největším skrze asociace, ale na obyčejné lidi nemyslí. Pak je těžko se zlobit, že lidé obcházejí nařízení a nebo, což se běžně děje, nenahlásí ty kontakty, protože nechtějí zruinovat souseda, se kterým se 20 minut bavili na chodbě když sami zjistí, že jsou covid pozitivní,” uvedl v rozhovoru.

Kompenzace a školní výuka

V tom, co by mělo být jinak, má Bartoš jasno. Nejdůležitější jsou podle něj tři věci – efektivní kompenzace, režim pro výuku a pandemický zákon. “Já bych skutečně chtěl, aby začaly fungovat (a vláda to umí udělat velmi rychle) dostatečné kompenzace pro zasažené lidi, to je ta nemocenská nebo speciální bonus pro lidi s covidem, a pro firmy, protože když vám řekne pan premiér ‘Hradím 100 % nákladů,’ a pan Havlíček řekne 50 % nákladů, tak z čeho asi ti lidé seberou těch padesát procent nákladů. Takže ty kompenzace,” popsal poslanec.

Další zásadní věc je podle piráta fungování českého školství. “Podle mě zcela zásadní, a to máme naformulováno, bylo to předloženo ve Sněmovně během minulého hlasování, je režim pro výuku. Já mám čtrnáctiletou dceru doma, už je to dlouho a ty školy musí v nějakém režimu fungovat. Distanční výuka to nemůže zachránit,” je přesvědčen.

Konec nouzového stavu

Třetí věcí je podle něj neustálé prodlužování nouzového stavu. Ten je podle něj ve výsledku velmi omezující a byl by raději, kdyby republika zvolila jiný přístup. “A pak je tu ten pandemický zákon. Já už jsem se seděl s ministrem Hamáčkem, v dubnu se o tom hovořilo, před čtyřmi měsíci tam vláda měla návrh změny zákona, který by umožnil stav takzvaného nebezpečí nebo pandemické nouze, Jakub Michálek to několikrát řešil s ministrem Blatným. To je legislativa, která se dá schválit,” uvedl Bartoš.

Právě tyto tři věci by podle piráta měly ulehčit běžným občanům. “Já nevím ve které realitě pan Babiš žije, ale já když vyjdu z baráku a jdu se podívat o ulici vedle, tak je všechno zavřené. Lidé stěží platí nájem za byt, ještě aby platili nájem za provozovnu, kterou mají zavřenou. A tohle ta vláda neukecá do médií, že je všechno v pořádku,” uvedl v rozhovoru.

Poslechněte si celý rozhovor:

 


Zprávy - další články

Doporučujeme