Izrael trápí miliony toulavých koček. Ministr navrhl deportovat je za hranice

3. listopadu 2015·Zprávy·Redakce

Rozhořčené reakce i posměch sklidil izraelský ministr zemědělství Uri Ariel. Ten navrhl deportovat tisíce toulavých koček z ulic izraelských měst do zahraničí. Kastrace je totiž podle něj v rozporu s židovskými pravidly, které zakazují týrání zvířat.

Originální návrh poslal politik svému kolegovi na ministerstvo životního prostředí. Vyhoštění koček do zahraničí by podle Ariela znamenalo nejen vyhovět zákazu kastrace, kterou židovské právo považuje za násilí na zvířatech, ale i naplnit biblické přikázání osidlovat planetu Zemi. Podle odhadů organizace na ochranu zvířat žijí v Izraeli na ulici asi dva miliony toulavých koček.

Na sociálních sítích na Arielův návrh kritikou i posměšnými poznámkami reagovala řada běžných Izraelců, ochránci zvířat, ale i politici. Poslanec Jehuda Hason kritizoval Arielovu myšlenku jako “středověkou” a ministra obvinil ze snahy učinit ze Izraele “teokracii”, tedy režim, který se odvolává na božské právo. “Tento návrh je nemorální. Dnes jsou to kočky. Zítra najde ministr náboženský důvod, aby odsunul lidské bytosti,” uvedl rovněž Hason.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme