Jak se vypořádat se smrtí mazlíčka? Zkuste s dětmi tento trik

5. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Ztráta milovaného mazlíčka, se kterým má člověk letité pevné pouto, je velmi stresující záležitost. Zvlášť pro děti je to navíc často první setkání se smrtí a proto je taková zkušenost může hluboce zasáhnout. Co můžete v případě úmrtí chlupatého přítele udělat?

Ztráta domácího mazlíčka bývá často zlehčována, s mnohými lidmi však může silně zamávat. Byly dokonce popsány případy, kdy po úmrtí zvířete postihla chovatele stresová (Tako-tsubo) kardiomyopatie, tedy syndrom zlomeného srdce. Ten se projevuje podobně jako infarkt.

Podle odborníků je v takových chvílích důležité nějak se zaměstnat a připomínat si krásné společné chvíle. Zvlášť pokud se jedná o rodinu s dětmi pak můžete obě věci spojit do jedné a vymyslet si nějaký projekt, který památku zvířete uctí.

“Všichni z rodiny napište tolik krásných vzpomínek, kolik si jen dovedete vybavit, na barevné kusy papíru a umistěte je do misky. Pokaždé, když někdo z vás ucítí příval smutku, vezměte si jeden papírek a na chvilku si vzpomeňte na šťastnější chvíle. Děti, které ještě neumí psát, mohou kreslit obrázky,” doporučuje Roxanne Hawn, autorka knihy Heart Dog: Surviving the Loss of Your Canine Soul Mate (Milovaný pes: Jak přežít ztrátu své psí spřízněné duše).

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme