Jak to bude s testováním na školách v přírodě? Ministerstva školství a zdravotnictví se pořád hádají

14. května 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Ilustrační foto. Zdroj: ČTK

Ministerstvo školství obdrželo (MŠMT) od ministerstva zdravotnictví (MZd) návrh podmínek pro konání škol v přírodě. S jeho obsahem ale nesouhlasí a vzneslo k němu připomínky. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí úřadu Aneta Lednová. Jaké podmínky ministerstvo zdravotnictví navrhlo, neupřesnila. Podle ní chce ale ministerstvo školství změnit způsob testování na covid-19 tak, aby byly školy v přírodě realizovatelné. Požaduje, aby podmínky pro ně zohledňovaly mimo jiné pravidelné testování žáků ve školách.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) toto pondělí potvrdil, že žáci budou moct do škol v přírodě vyjet od 31. května, podmínky ale nepřiblížil. Už 7. května v rozhovoru s Radiožurnálem avizoval konání škol v přírodě od konce tohoto měsíce ministr školství Robert Plaga (za ANO). Řekl tehdy, že podmínky bude muset určit hygienická služba a ministerstvo zdravotnictví.

MŠMT s MZd nesouhlasí

Podle Lednové nyní ministerstvo zdravotnictví se čtrnáctidenním zpožděním návrh podmínek zaslalo ministerstvu školství.Vyjádření ministerstva zdravotnictví nás překvapilo, s návrhem nesouhlasíme a žádáme změnu způsobu testování u škol v přírodě tak, aby byly tyto akce realizovatelné,” uvedla.

“MŠMT se okamžitě spojilo s řediteli škol a Asociací dětské rekreace ČR a obratem vzneslo připomínky, aby byly podmínky testování škol v přírodě obdobné, jako jsou v ostatních sektorech, a se zohledněním, že se děti pravidelně testují ve školách,” dodala.

Pokud pojišťovny testy neproplatí, zájezdy zdraží

Arenberger tento týden řekl, že pokud by byly pro školy v přírodě nebo tábory potřebné přesnější PCR testy s výsledkem z laboratoře, měly by se hradit dětem ze zdravotního pojištění. Organizátoři akcí poukazovali na to, že v případě neproplácení testů by se mohla cena zájezdu pro některé rodiny příliš zvýšit, což by je od účasti dítěte mohlo odradit.

Podmínky pro testování v různých oblastech života nejsou stejné. Například ve školách bude od pondělí používání antigenních testů od státu nutné jednou týdně. Výjimkou bude druhý stupeň základních škol v sedmi krajích s horší epidemickou situací, kde bude antigenní testování jako dosud dvakrát týdně.

Frekvence testování žáků s PCR testy, které stát školám bude proplácet zpětně, se sníží z každého týdne na jednou za 14 dnů. V restauračních zahrádkách bude pro hosty podmínkou prokázat se u vstupu negativním PCR nebo antigenním testem provedeným v oficiálním odběrovém centru. PCR test nesmí být starší než sedm dní od odběru, antigenní test bude platný 72 hodin. Lidé budou moci předložit i doklad od zaměstnavatele, že antigenní test podstoupili v práci.

Zprávy - další články

Doporučujeme