Jakub Kulhánek: Do Chorvatska vám postačí antigenní test nebo očkování

3. června 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). (Foto: Frekvence 1)

Léto se blíží a mnoho Čechů zajímá, za jakých podmínek budou moci vyrazit na dovolenou. Bude do oblíbeného Chorvatska stačit očkování? Kdy začneme používat v rámci Evropské unie (EU) covid pasy? To prozradil Frekvenci 1 ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek.

Po návratu z Chorvatska, kde ministr zahraničí Jakub Kulhánek vyjednával s důležitými zástupci dovolenkové destinace, má pro české turisty dobré zprávy. Podařilo se vyjednat možnost pro Čechy, kteří budou očkováni 22 dnů po první dávce, budou moci bez nutnosti absolvovat test, ať už po příjezdu do Chorvatska nebo na cestě zpátky do ČR. S očkováním tak budou moci jezdit zcela volně,” uvedl.

Přesto doporučuje před vycestováním do zahraničních destinací, aby veřejnost sledovala webové stránky ministerstva zahraničí. “Tam najdete všechny potřebné informace. Dáváme tam informace ohledně přejezdů, když třeba pojedete přes Rakousko nebo Maďarsko,” popisuje Kulhánek. Na webu také nechybí informace o tom, jaké testy jsou v jednotlivých zemích vyžadovány. Pokud nebudete očkováni, tak je například v Chorvatsku potřeba, abyste absolvovali antigenní test,” dodal. Během pobytu už se nebudete muset ničím prokazovat. Do restaurace si tak zajdete bez testu.

Covid pas je podle ministra zahraničí nejjednodušší možnost pro cestování během léta. Bude plně fungovat až od 1. července,” uvedl. Do té doby to ještě musíme vydržet s jistými přechodnými pravidly. Cílem ale je, abychom měli ten evropský covid pas. Nejenom proto, že je to poměrně chytré řešení, které Evropa vymyslela, ale zároveň to bude uznávané napříč celou EU a bude to mnohem přehlednější,” doplnil Kulhánek.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme