Jan Birke: Zdravotníci jsou andělé, protože mi skutečně zachránili život

6. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Poslanec, místopředseda Sněmovního výboru pro bezpečnost a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD). (Foto: ČTK)

Poslanec, místopředseda Sněmovního výboru pro bezpečnost a starosta Náchoda Jan Birke pro Frekvenci 1 popsal svůj průběh covidu. Moderátorka Romana Navarová se ho ptala, jak probíhala jeho hospitalizace, a o co ho zdravotníci při odchodu z nemocnice prosili. Také nám prozradil svůj názor na zavedení covid pasu v České republice.

Poslanec Jan Birke měl těžší průběh covidu, přesto se rozhodl po drobném zlepšení svého zdravotního stavu nemocnici opustit na vlastní žádost. “Viděl jsem, že mají nedostatek lůžek, ale i při propuštění jsem byl pořád na tom šaptně. Některé výsledky byly skutečně alarmující,” uvedl.

Devět dní měl starosta intenzivní vysoké teploty. “Když už máte pocit, že to zvládnete, tak se začnete dusit a odvezou vás do nemocnice, kde vám zjistí oboustraný covidový zápal plic,” popisuje. Následně mu lékaři pomohli vysokofrekvenčním kyslíkem a plíce mu do druhého dne začaly fungovat. “Myslím, že dneska už jsem v pořádku,” dodal Birke. “Dodneška ale nevím, jak zdravotníci, co o mě pečovali vypadají, ale vím, že to jsou andělé, protože mi skutečně zachránili život,” řekl.

Při odchodu z nemocnice byl lékařům a sestrám vděčný za záchranu života a ptal se, co pro ně může udělat. “Oni řekli: Víte co, pane starosto, řekněte lidem pravdu, protože my to říct nemůžeme. Řekněte, co jste tady prožil, co to dokáže s vámi udělat, co jste tady viděl za pacienty, v jak vážném stavu jsou, řekněte to,” popsal Birke. Také dodal, že tato zkušenost ho do života nakopla. “Měl jsem pocit, že mě někdo zvednul, řekl jsem, že tam prostě nezůstanu a díky naprosté profesionalitě lékařů jsem to zvládnul.”

Covid pas v Česku

Podle Birkeho jsou pro Česko covid pasy jediným možným řešením. “Pokud je mít nebudeme, nebudeme moci vyjíždět,” řekl. “Evropská unie se zatím dohaduje, jestli to přijmou všechny státy. Půlka z nich to totiž přijmout chce a půlka ne, protože to vidí jako diskriminaci. Bohužel si neuvědomují, že to může přímořským letoviskům dát obrovské peníze,” doplnil místopředseda Sněmovního výboru pro bezpečnost.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme