Jan Papež: Češi budou v létě směřovat do tradičních dovolenkových destinací

13. května 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří a agentur Jan Papež. (Foto: Frekvence 1)

Blíží se léto, a tak se lidé začínají zajímat o pravidla, které budou potřeba pro pobyt v zahraničí. Kdo bude mít nejjednodušší průchod hranicemi? Jaké destinace budou mezi Čechy letos nejvíce vyhledávané? Jak jsou na tom cestovní kanceláře (CK), kolik jich za dobu pandemie bylo nuceno skončit? To prozradil pro Frekvenci 1 místopředseda Asociace CK a agentur Jan Papež.

Oproti loňskému roku je letos větší pravděpodobnost, že si Češi užijí léto u moře. “Na rozdíl od loňského roku víme, jak s covidem zacházet,” uvedl Jan Papež. “Naučili se to i politici. Přepokládám, že před volbami nikdo nebude chtít, aby čtyři miliony lidí, kteří jsou zvyklí cestovat, seděli doma a přemýšleli o tom, kdo jim v tom brání,” dodal.

Nejatraktivnější destinace léta 2021

Češi jsou podle místopředsedy ve výběru destinací velmi konzervativní.“Lidé budou určitě směřovat do těch tradičních dovolenkových destinací, jako je Chorvatsko, Řecko, Itálie, Španělsko, Bulharsko, RakouskoSlovensko,” popisuje.

Ministerstvo zahraničních věcí se snaží domluvit se všemi klíčovými destinacemi na jednoduchých pravidlech. “Nechtějí být závislí na rozhodování Evropské unie. Chtějí být závislí na tom, jak v těch zemích opravdu funguje zdravotní situace. Pokud bude vzájemně podobná, tak aby se řešila s co nejmenšími překážkami pro cestování,” uvedl. Zatím je na stole Chorvatsko, Řecko, Slovensko, Rakousko, Bulharsko a zvažuje se i Turecko, ale tam podle Papeže bude záležet hodně na politické situaci.

Aktuálně také Češi míří hodně do EgyptaSpojených arabských emirátů. “U těchto destinací předpokládáme, že zůstanou velmi navštěvovanou destinací i v létě,” doplnil.

Nejjednodušší cestovaní budou mít lidé s očkováním

Nejjednodušší průchod hranicemi budou mít lidé, kteří se nechají očkovat. “Očkovaní lidé by měli dostat QR kód. Ten bude vkládán buď do příjezdového formuláře nebo do nějaké covidové aplikace,” popisuje Papež. Stejně se budou prokazovat také lidé s protilátkami, kteří si potvrzení budou muset vyřídit u svého praktického lékaře. Pro všechny ostatní bude nejspíš stále platit pravidlo PCR testů. Avšak požadavky na ně se mohou v jednotlivých zemích lišit.

Aktuální situace CK

Před pandemií bylo aktivních zhruba 890 CK. “Za tu dobu jich přerušilo nebo ukončilo činnost 220,” uvádí místopředseda. Předpokládá, že pokud bude situace takhle dál pokračovat, tak se do tíživé situace může dostat ještě 100 až 150 CK.

Klienti se nemusí bát, že by přišli při krachu CK o své peníze. “Každá kancelář musí být pojištěná a jejich závazky vůči klientům ručí pojišťovna a všichni tak své peníze dostanou zpět,” dodal Papež.

Poslechněte si celý rozhovor:


Zprávy - další články

Doporučujeme