Jan Papež: Covid pas by měl být zaveden jen tehdy, kdy budou všichni naočkováni

13. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Místopředseda asociace českých cestovek Jan Papež. (Foto: archív Frekvence 1)

Cestovní ruch pandemie koronaviru zasáhla nejvíce. Cestovní kanceláře (CK) jsou na pokraji svých sil. Mohou se Češi i tak těšit na dovolenou do Chorvatska? Jaké jsou aktuálně oblíbené zahraniční destinace, a jak to vypadá s covid pasem? To prozradil pro Frekvenci 1 mluvčí Asociace CK Jan Papež.

Vyhlídky pro CK nejsou nadějné. Od začátku pandemie skončila více než třetina. Potácejí se neustále v nejistotě. Některé destinace se neotevřely za celou tu dobu vůbec,” popisuje Jan Papež. Také dodal, že oproti hoteliérům pomoc pro CK od státu je velmi malá. Přáli bychom si, aby se ministerstva nějakým způsobem pootevřela tomu, že i turismus je producent nějakých peněz a zároveň velký zaměstnavatel,  je to určitý výraz životního stylu a svobody,” doplnil.

Ročně vycestuje za normálních podmínek z Česka cca 7 milionu cestujících. Podle Papeže se turisté do Chorvatska v létě podívají. “Situace v Chorvatsku je mnohem lepší než u nás. To znamená z hlediska zdraví je Chorvatsko na tom tak, že by se žádný Čech, který by do Chorvatska cestoval  neocitl  v horší situaci než je v Čechách,” řekl mluvčí.

Mezi aktuálně nejnavštěvovanější destinace patří Egypt, Spojené arabské emiráty, Maledivy, Mexiko, Dominikánská republika a Kanárské ostrovy. “Například letadla do Egypta jsou vyprodaná,” říká Papež. Také doplnil, že pokud bude covid pas fungovat, tak to výrazně ulehčí cestování. “Na druhou stranu se bojím toho, že to nebude tak jednoduché, jak to v tuhle chvíli vypadá. Proočkovanost je všude jiná a pas by měl být zaveden jen tehdy, kdy budou všichni naočkováni,” uvedl mluvčí Asociace CK.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme