Jana Maláčová: Cílem je, aby se dospělí mohli soustředit na odklízení trosek. Pro děti organizujeme tábory

28. června 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Luboš Procházka

Ministryně práce Jana Maláčová (Foto: Frekvence 1)

Po čtvrtečních bouřích stále zůstává mnoho škod a řada zraněných je stále v nemocnici. Každý, kdo může, se proto snaží přispět svou troškou do mlýna a na místech postižených neštěstím se pracuje až do úmoru. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (za ČSSD) pro Frekvenci 1 popsala, jak ministerstvo hodlá lidem pomoci.

Když ve čtvrtek 24. června zasáhly Českou republiku silné bouře a na jižní Moravě se objevilo dokonce tornádo, mnoho lidí přišlo z minuty na minutu střechu nad hlavou, majetek, zdraví a někteří dokonce o život. Ministryně práce a sociálních věcí 25. června přímo z Moravské Nové vsi události okomentovala.

“Je to skutečně katastrofa. Já jsem startovala dneska ráno, vyjížděli jsme ve čtyři z Prahy a startovala jsem před sedmou v Břeclavi, kde jsme na úřadu práce zorganizovali, jak pro okres Břeclav, tak pro okres Hodonín, rychlou pomoc pro pět nejvíc postižených obcí. Pak jsme vyjížděli do Moravské Nové vsi. A tam musím říct, že mi bylo do pláče,” popsala ministryně první hodiny po katastrofě.

“Tam jsou desítky zničených domů. To není jenom o střechách, tam je zničené úplně všechno,” popsala, co na místě viděla. Všichni se podle jejích slov snažili pracovat, jak mohli. Lidé plakali, byli v šoku a odklízeli trosky svých domovů.

Až 58 tisíc na ruku

Všem, které neštěstí poznamenalo, pomohou místní úřady práce. Ty lidem vyplácí v rámci mimořádné okamžité pomoci až 58 tisíc korun na jednu osobu. “Cílem je, aby si lidé mohli nakoupit oblečení, léky, základní hygienické potřeby a někde se ubytovat, v nějakých penzionech v okolí, protože ti lidé nemají kam jít,” uvedla ministryně.

Informace lidé získají na radnicích a obecních úřadech. Na pomoc má nárok každá dospělá osoba, která přišla o střechu nad hlavou. “Více informací dostanete od jednotlivých pracovníků, kteří se pohybují kolem obecních úřadů nebo radnic,”vzkázala lidem.

Žádné velké papírování

K identifikaci postačí občanský průkaz. Pokud ale někdo přišel i o ten, lze situaci vyřešit i bez dokladu. Peníze jsou lidem vypláceny v hotovosti rovnou na místě.

Podle Maláčové je nyní potřeba, aby se všichni dospělí mohli soustředit na úklid trosek. Ministerstvo se proto snaží zorganizovat letní tábory pro děti, aby mohly odjet z místa neštěstí a bylo o ně dobře postaráno. Zároveň se hledají odlehčovací služby, které by lidem pomohli s péčí o seniory a nemocné.

Ministerstvo se zároveň pokouší zmobilizovat nezaměstnané, obzvláště zdravé nezaměstnané muže. Ti jsou momentálně obvoláváni a je s nimi domlouváno, jak mohou pomoci.

Poslechněte si celý rozhovor:

 

Zprávy - další články

Doporučujeme