Janek Kroupa: Každému je dnes jasné, že to, co jsme napsali, se v průběhu času potvrzuje

12. května 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Novinář Janek Kroupa. (Foto: Frekvence 1)

Kauza Vrbětice. Proč chtěl ministr vnitra Jan Hamáček najednou jet do Ruska? Co všechno za tím stojí? To prozradil pro Frekvenci 1 investigativní novinář Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Seznam Zprávy s investigativním novinářem Jankem Kroupou přišli na to, proč se Jan Hamáček rozhodl jet před odtajněním útoku ve Vrběticích do Ruska. Později ministr tvrdil, že se jednalo o kamufláž. Ta varianta jaksi kulhá, ne na jednu nohu, ale na všechny nohy,” uvedl Kroupa. Podle něj měl v Rusku domluvenou schůzku s šéfem ruské dumy Vjačeslavem Volodinem, s ministrem průmyslu Denisem Manturovem a pověřil velvyslance, aby vyjednali summit mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a ruským Vladimírem Putinem. “On do té své kamufláže podle svých slov zamontoval Bidena, který měl dělat stafáž tomu, aby se Pivoňka mohl dostavit do ČR. K tomu tvrdil, že tam chce jakoby nakoupit v rámci té kamufláže milion Sputniků. Což ale zároveň, jak se ukázalo v důsledku našeho pátrání, zcela vážně oznámil svým spolustraníkům plán na záchranu ČSSD, že přiveze milion Sputniků, proočkuje Česko a vyhraje volby,” popsal novinář. Což jeden ze zdrojů Janka Kroupy považoval za velmi stupidní nápad.

Z informací je jasné, že dva ruští agenti z oficiální ruské tajné služby, která se zodpovídá prezidentu Putinovi, tady spáchali zločin. Zabili dva lidi, udělali škodu za miliardu a utekli. “A ve stejné chvíli, kdy jsme zjistili, že tajná služba se zodpovídá Vladimíru Iljiči Putinovi, spáchá takovou věc. Tak se za ním ministr vnitra objedná, že by byl hrozně rád, kdyby přijel a dal nám tady milion Sputniků. No tak chápu, že to vyvolává v řadě lidí rozporuplné pocity a obávám se, že to je realita, která se stala,” uvádí Kroupa. Dokonce si měl Hamáček být jistý tím, že kauza Vrbětice se k soudu nedostane.

Podle novináře ministr věděl, že to nakonec takhle dopadne a rozhodně nelituje, že se článek rozhodl napsat. Nelituji, že jsem to napsal. Víme, že je to pravda a ono se ukazuje, že je to pravda,” uvedl.

Ministr si stále stojí za svým názorem a tvrdí, že si to novináři na něj vymysleli. Chce se soudit a požaduje po redakci 10 milionů korun jako odškodnění. Jana Hamáčka osobně neznám. Znám pouze jeho politický obraz a netroufl bych si ho hodnotit jako člověka. Nebudu se s ním soudit,” uvádí Kroupa. “V redakci pokračujeme dál. Od té doby jsme napsali spoustu dalších článků. Za texty si stojíme a čas nám dává za pravdu. Soudu se nebojím. Na policejní výslech možná půjdu, protože policie tu věc prověřuje a tam budu říkat, že máme dostatečně přesvědčivé zdroje a věřím, že ty zdroje přijdou k soudu, což je věc, kterou nám slíbili a že řeknou pravdu,” doplnil na závěr Kroupa.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme