Janoušek k výkonu trestu nenastoupí, je v akutní lékařské péči, uvedl jeho advokát

27. listopadu 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Lobbista Roman Janoušek k výkonu trestu nenastoupil ze zdravotního důvodů, nachází se v akutní lékařské péči, řekl v pondělí ČTK jeho advokát Lukáš Trojan.

Doplnil, že Janoušek prostřednictvím právních zástupců komunikuje o svém zdravotním stavu s vězeňskou službou. Lobbista byl v roce 2012 odsouzený za to, že autem porazil ženu, do vězení měl po přerušeném trestu nastoupit do nedělní půlnoci.

“Náš klient Roman Janoušek nenastoupil výkon trestu ze závažného důvodu, kterým se dle zákona rozumí zdravotní stav, který vylučuje výkon trestu, pokud hrozí přímé ohrožení života či zdraví odsouzeného,” uvedl Trojan. Doplnil, že existenci takového rizika konstatoval Krajský soud v Brně, stejně jako lékařští odborníci, znalci i vězeňská služba.

“Náš klient se dlouhodobě nachází v lékařské péči, přičemž v poslední době se jedná o péči akutní. Prostřednictvím právních zástupců komunikuje o svém zdravotním stavu s Vězeňskou službou ČR, která je plně informována o jeho zdravotním stavu,” uvedl Trojan.

Janoušek byl odsouzen ke 4,5 roku vězení za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Do vězení nastoupil v listopadu 2014 a zůstal v něm do března 2016, poté mu byl trest opakovaně přerušený kvůli zdravotnímu stavu. Krajský soud v Brně minulý týden zamítl jeho žádost o další přerušení trestu, uvedl ale, že zdravotní prognóza nepředpokládá zlepšení a Janouškova situace by se měla řešit právě žádostí o odpuštění trestu. Janoušek podal žádost opakovanou, zároveň Městský soud v Praze žádá o upuštění od zbytku trestu. Do vězení měl nastoupit v neděli, hrozí mu stíhání za měření výkonu trestu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme