Jaro je ideální dobou pro kontrolu mateřských znamének: Objednejte se k lékaři!

21. března 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Právě na jaře nastává ideální doba pro kontrolu našich mateřských znamének. Je důležité věnovat jim pozornost ještě před létem a jeho intenzivním slunečním zářením. Zanedbat jakýkoli problém nás může stát zdraví a v nejhorším případě dokonce i život.

Ideální je mateřská znaménka kontrolovat dvakrát ročně, a to s příchodem podzimu, po náporu letních slunečních paprsků, a znovu na jaře, před tím, než léto na naši pokožku opět zaútočí. Obecně platí, že za bezpečná se považují taková znaménka, která nejsou vystouplá, mají jednolitou, světlejší barvu, souměrný tvar, menší velikost a přesně ohraničené okraje.

Na podkladě pigmentovaných znamének vzniká až 50 procent projevů rakoviny kůže, tzv. melanomů. Jejich počet vzrostl za posledních 30 let čtyřnásobně. Podle odborníků je to ztenčováním ozonové vrstvy a také vzrůstajícím počtem lidí, kteří odjíždějí na dovolenou do prosluněných oblastí k moři. V České republice ročně zabije rakovina kůže až 450 lidí.

Pokud máte na těle podezřelé znaménko, nemusíte si ho hned nechat vyříznout. Důležité je hlavně navštívit kožního lékaře a nechat si znaménko zkontrolovat vyšetřením na digitálním dermatoskopu. Ten rychle odhalí, jestli náhodou nejeví jakékoli známky nebezpečí. Přístroj navíc uchová vaše data a lékař pak snadno může při příští návštěvě porovnat, jestli se znaménko zvětšilo nebo změnilo barvu.

Pozornost svým znaménkům by měli věnovat hlavně lidé, kteří se v dětství spálili na sluníčku nebo lidé s nízkým fototypem. To znamená světlou pokožkou, pihami, světlou barvou očí a vlasů a ti, kteří se snadno spálí.

 

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme