Jaro už je za rohem! V pražské zoo se probudil ze zimního spánku svišť lesní

17. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Samec sviště lesního (Foto: se souhlasem Zoo Praha/Petr Hamerník)

V pražské zoologické zahradě se po zimním spánku, který trval zhruba pět měsíců, probudil svišť lesní. Jeho probuzení je signálem příchodu jara, nicméně letos si podle chovatelů s tím dal načas. V tiskové zprávě o tom dnes informovali zástupci zoo. Svišti se po zimě probouzejí, až když se zvýší teplota a ustálí na vyšších hodnotách.

Před zimním spánkem se svišti na podzim intenzivně vykrmují, v říjnu jsou podle kurátora savců Pavla Brandla obvykle připraveni na zimování a ukládají se k hibernaci. V zimě spí hlubokým spánkem, při kterém se jim zpomalí metabolismus a srdeční tep a klesne tělesná teplota. V průběhu zimy se zvířata neprobouzí a zůstávají ve vyhrabaných norách. “Obvykle se probudí v prvních březnových dnech, výjimečně i na konci února. Letos už to bylo opravdu i na našeho samce dlouhé,” uvedl Brandl.

V prvních dnech po probuzení se svišti podle něj zdržují nad zemí jen málo, ale po několika dnech se začínají slunit a pást.

Jde o dlouhodobou tradici

Předpovídání jara s pomocí svišťů má tradici mimo jiné ve Spojených státech. Známý je například meteorologický svišť Phil z pensylvánského Punxsutawney, který 2. února na Hromnice podle tamních tradic oznamuje délku zimy. Letos v tento den podle agentury AP předpověděl dalších šest týdnů zimy. Podle legendy se Phil probouzí právě 2. února, kdy letos po opuštění nory spatřil svůj stín, což prý signalizuje pokračování zimy. Kdyby stín nezahlédl, jaro by přišlo dříve, uvedla agentura.

Svišti z Punxsutawney předpovídají příchod jara od předminulého století, záznamy místní lidé vedou od roku 1887. Za tu dobu ve více než sto případech ohlásili dalších šest týdnů zimního počasí. Phil se nicméně ve své předpovědi obvykle mýlí, připomněl list USA Today.

Zprávy - další články

Doporučujeme