Jaroslav Hutka: Havla před smrtí mrzelo, že po revoluci nezakázali komunistickou stranu

18. listopadu 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Hudebník a skladatel Jaroslav Hutka. (Foto: ČTK)

Ve středu 17. listopadu Česká republika oslavila 32 let od pádu železné opony. Lidé v ulicích si připomínali Sametovou revoluci a polistopadové jednání v roce 1989. Jak na to všechno vzpomíná hudebník a písničkář Jaroslav Hutka, který byl nucený žít v té době 11 let v exilu? Jaké události považuje v 90. letech za nejdůležitější? Jak vnímal rozdělení Československa? To Frekvenci 1 prozradil v Press klubu.

Hudebník Jaroslav Hutka byl jeden z těch, kteří vystoupili během první demonstrace na Letné 25. listopadu 1989. Nejprve ho nechtěli celníci pustit na území republiky a byl nucen pět hodin čekat v mezinárodním prostoru na pražském letišti. Přišli za mnou, že mě pustí s tím, že je nesmím podrazit. Před letištěm na mě čekali nějací lidé, sedl jsme si do embéčka a oni řekli, jedeme na Letnou. To jsem vůbec netušil, co znamená,” popisuje svoje první hodiny strávené na tehdejším území Československa Hutka.

Demonstrace na Letné byla organizována bleskově a pro hudebníka byla obrovským překvapením. “Vylezl jsem na tribunu a kněz Vašek Malý oznámil davu, že tam jsem a začali skandovat moje jméno,“popisuje s tím, že to pro něj v té době bylo absurdní, protože si myslel, že o něm veřejnost v Československu neví, když strávil desetiletí v exilu. Šok pro mě byl, že lidé mi během písně odpovídali, nechápal jsem odkud to znají,” dodává hudebník a až na Letné pochopil, že pád železné opony byl realitou.

Komunistická strana se měla zrušit

Podle Hutky je škoda, že se po Sametové revoluci komunistická strana nezakázala. “V té době Havel říkal, že to nemá cenu zakazovat, protože se přeorganizují… Před smrtí ho to mrzelo,” uvádí s tím, že chytrosti emigrantů nikdo nebral v tehdejším Československu vážně. “Brali nás, že tomu nerozumíme,” doplnil písničkář.

Za největší podvod 90. let považuje kupónovou privatizaci. “Obrovský státní majetek byl přesunutý kamsi do neznáma. První zrušili Ministerstvo privatizace, ale privatizovalo se dál,” popsal Hutka.

Rozdělení Československa považuje dnes za správný krok. “Tehdy jsem to tak necítil, připadalo mi to nefér. Politici si to rozhodli sami, nikoho se neptali,” uvedl a dopnil, že dnes si rozumíme daleko lépe, nikdo si na nic nestěžuje a státy mají vyrovnaný vztah.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme