Je libo rande na základě genetiky? Nová seznamka pracuje s vaší DNA

15. ledna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Americký genetik George Church z Harvadrovy univerzity způsobil menší poprask, když představil svůj záměr založit genetickou seznamku Digi D8. Ta má totiž spárovat zájemce na základě jejich DNA a eliminovat tak případy početí postižených dětí. Kritici nápad označují za pokusy s eugenikou a přirovnávají ho k rasové politice třetí říše.

V rámci nedávného rozhovoru v pořadu 60 Minutes, který genetik George Church poskytl televizní stanici CBS News, zazněla celá řada informací. Jedna z nich ale zasáhla diváky obzvlášť silně. Vědec, který se zabývá hlavně prodloužením lidského života a eliminací genetických chorob představil mimo své vědecké pokroky také záměr vytvořit novou seznamovací aplikaci. Dočkal se ale při nejlepším smíšených reakcí.

Nová seznamka Digi D8 má totiž zájemcům umožnit nechat otestovat svou DNA a na základě výsledků vybrat takového partnera, který je s ním geneticky kompatibilní. To znamená, že jejich potomek nebude mít žádnou nemoc zapříčiněnou špatnou genetickou kombinací.

Lidé totiž mohou nést určitou genetickou mutaci, přestože jsou sami zdraví. Poškozený gen totiž zdědili jen od jednoho ze svých rodičů, nemoc se proto neprojevila a oni fungují jen jako genetičtí přenašeči. Kdyby měl stejně poškozený gen od jednoho z rodičů i jejich partner, potomek už by měl zhruba 25% šanci narodit se s patřičnou nemocí.

Aplikace Digi D8 pak funguje velmi jednoduše. Podobně jako na jiných seznamkách klient zadá své koníčky, vlastnosti a další informace a na jejich základě se spáruje s dalšími uživateli. Pokud ale vznikne shoda, aplikace porovná i DNA. V případě, že například oba lidé sdílejí vlohy pro Crohnovu chorobu, je pak aplikace nikdy nespáruje, oni se nikdy nesetkají a nikdy nebudou mít děti.

Churchova seznamka se však dočkala drsné kritiky ze všech stran. Mnozí genetikovu snahu eliminovat rození geneticky postižených dětí označili za eugeniku a přirovnali ji ke genetické politice třetí říše. Proti nápadu se ohradila také skupina neslyšících. Podle nich podobné snahy naznačují, že jsou jako lidé podřadní.

Zprávy - další články

Doporučujeme