Myslel jsem, že jde o odlehlou zeď! Cizinec se přiznal k posprejování Karlova mostu

17. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Dva němečtí turisté (uprostřed a vzadu ve dveřích), kteří posprejovali Karlův most, odcházejí 18. července 2019 od pražského obvodního soudu, který jim uložil roční podmínku a pětileté vyhoštění. Každý z nich musí zaplatit 100.000 a uhradit škodu 40.000 Kč. (CTK Photo/Michaela Rihova)

Mladší z cizinců viněných z posprejování Karlova mostu, třiadvacetiletý Niclas Steiger, se ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 1 k činu přiznal. Vypověděl, že si myslel, že nápis stříká na odlehlou zeď a ne na pilíř jedné z nejvýznamnějších pražských památek. Graffiti na stěnu nasprejoval podle své výpovědi sám. Steiger se spolu se svým třicetiletým bratrem Benjaminem Wittigem u soudu zpovídají z přečinu poškození cizí věci, za což jim hrozí až tříleté tresty vězení. Wittig vinu popřel.

“Cítím se vinen,” prohlásil Steiger. Do Prahy podle své výpovědi přijel na dovolenou, spolu s bratrem celý den popíjeli. V pozdním odpoledni si pořídil v obchodě spreje, které ale neplánoval v českém hlavním městě použít. K večeru dvojice přešla Karlův most.

U něj hledal Steiger místo, kam by si mohl odskočit na záchod. Mladší z cizinců uvedl, že tehdy nasprejoval nápis na most, Wittig u toho ale nebyl. “Až později jsem se dozvěděl, že šlo o pilíř Karlova mostu,” uvedl Steiger.

Starší z bratrů jeho výpověď potvrdil. Uvedl, že se Steigerem do ochodu se spreji nešel. Večer pod mostem pak čekal na bratra, o kterém si myslel, že šel na záchod. Stál v místě, kde na něj neviděl. Až později ho spatřil se spreji, jak stříká nápis na stěnu. Vzápětí je zadržela policie. Wittig podle své výpovědi nikdy žádné graffiti nikam nenastříkal, v Německu ani v zahraničí. Steiger uvedl, že v Německu již dříve posprejoval stěnu u smetiště.

Soudkyně Pavla Hájková cizincům v červenci za poškození cizí věci uložila trestním příkazem roční podmínky, pětileté vyhoštění, stotisícové peněžité tresty a náhradu škody 40.000 korun. Jejich obhájce však podal proti rozhodnutí odpor, a kauza se tak projednává v hlavním líčení. Mužům hrozí až tříleté vězení.

Cizinec nápis na Karlově mostě nastříkal v polovině července. Restaurátoři začali nápis o rozměrech pět krát dva metry z pilíře most odstraňovat 27. července a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. Podle smlouvy za to měli dostat 40.000 korun.

V noci na 28. července ale graffiti neočekávaně zmizelo. K odstranění se následně přihlásil Miroslav Černý. Uvedl, že nápis odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry. Laboratorní výsledky ukázaly, že zdivo mostu nebylo nečekanou akcí poškozeno.

Zprávy - další články

Doporučujeme