Jedete brzy na dovolenou a něco na vás leze? 5 tipů, jak to zvládnout ve zdraví a klidu

14. července 2017·Zprávy·Redakce

Je to zákon schválnosti. Máte naplánovanou dovolenou a jako na potvoru na vás něco leze? Poradíme vám, jak nemarodit o dovolené.

1. Nechte práci doma

Nizozemští psychologové zjišťovali, proč spousta lidí onemocní s příchodem dovolené a čeká je maximálně odpočinek v posteli. Týká se to hlavně těch, kteří se v práci stresují a nedokážou nikdy vypnout, neodloží mobil a řeší pracovní maily i večer z domova. Co pomůže? Práci dostanete z hlavy například tím, že si už týden před dovolenou připravíte seznam věcí, které můžete předat vašemu zastupujícímu kolegovi. Ocení to kolega i vaše zdraví.

Working GIF - Find & Share on GIPHY

2. Odstartujte dovolenou pomalu

Pokud se na  letiště pořítíte šílenou rychlostí přímo z kanceláře, nedivte se, že onemocníte. Pár týdnů před dovolenou prožíváme ve stresu – kvůli uzávěrce, nedodělaným úkolům. Týká se to hlavně kancelářských činností. Tělo ve stresu vylučuje nepřetržitě adrenalin, který popohání náš imunitní systém. Ve chvíli, kdy odpadne velká zátěž, sníží se také obranyschopnost, aby se dala do pořádku. No a různé choroboplodné zárodky v cizích destinacích mají pak jednoduchou práci. Psychoimunologové radí: dopřejte si před dovolenou dva klidnější dny, v práci neblázněte a hezky v klidu si balte kufry.

Smile GIF - Find & Share on GIPHY

3. Vyhýbejte se klimatizaci

Klimatizaci v hotelu zapínejte jen tehdy, když je to opravdu nutné. Vzduch totiž vysušuje sliznice v nose a krku. To usnadňuje všem choroboplodným zárodkům, aby se usídlily. Udržujte sliznice co nejvíce vlhké. V klimatizovaných prostorách (letadlo) hodně pijte a nos chraňte třeba mořskou vodou ve spreji. Pokud můžete výkon klimatizace ovlivnit sami, nastavte rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou na maximálně 6 stupňů. Neustálé střídání teplot je pro náš organismus také stresující, hlavně, když jste z vedra zpocení. Proto i ve 35°C si berte k vodě lehkou bundu, kterou si při příchodu dovnitř přehodíte přes rozhicované tělo.

Love GIF - Find & Share on GIPHY

4. Na slunce si zvykejte pomaličku

Je sice pravda, že sluníčko a jeho svit v těle vytváří vitamin D, který posiluje naši přirozenou imunitu. Ale tenhle užitek je menší, než případné škody, které si přivodíme přílišným sluněním. Možná se pamatujete, že vám babička říkala, abyste nemocní nelezli na slunce. Nebo víte, že se vám po přehnané opalovačce vyrazí opar. Proto zejména v jižních končinách zvykejte tělo na paprsky opatrně. První dny se raději zdržujte ve stínu. Pokud cítíte, že jste to asi trochu přepískli nebo máte dokonce zvýšenou teplotu, tak rychle ze sluníčka pryč!

Vintage GIF - Find & Share on GIPHY

5. Vsaďte na zinek

Opravdu jste pokaždé na dovolené nemocní? Vyzkoušejte zinek. Při prvním zaškrabání v krku si dejte dávku mezi 15 – 30 mg zinku denně. Pravděpodobně ještě infekci odrazíte.

Drugs GIF - Find & Share on GIPHY

Zprávy - další články

Doporučujeme