Jediným možným pachatelem je obžalovaný, řekla žalobkyně. Pro Nečesaného chce 13 let

13. listopadu 2017·Zprávy·Redakce

Lukáš Nečesaný. ČTK

Státní zástupkyně dnes u soudu navrhla pro Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu o vraždu kadeřnice 13 let vězení. Obhajoba v opakovaném procesu trvá na jeho nevině. Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013.

“Jediným možným pachatelem je obžalovaný … Motivem obžalovaného byl finanční prospěch, i když se to bude jevit, že neměl důvod. Do Hořic byl umístěn rodinou z kázeňských důvodů, byla mu přidělována malá finanční částka,” uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová. Nečesaný podle ní splácel dluhy a byl ve finanční tísni. “Navrhuji obžalovaného uznat na vinu z vraždy ukončené ve stádiu pokusu, kdy jednal v úmyslu přímém. Pokud se jedná o trest, navrhuji uložit trest v trvání 13 let nepodmíněně a se zařazením do věznice s ostrahou,” dodala.

Mluvila také o tom, že kauza zaznamenala bezprecedentní medializaci a řekla, že vyšetřování GIBS nepotvrdilo obvinění policistů z údajné manipulace s důkazy a komplotu proti obžalovanému. Podle ní by měl obžalovaný zaplatit 79.000 korun jako náhradu škody poškozené kadeřnici a přes 230.000 korun jako náhradu zdravotní pojišťovně.

Advokát Oldřich Chudoba naopak prohlásil, že mnohé důkazy dokazují Nečesaného nevinu. I Lukáš Nečesaný opakovaně obvinění odmítl. “Skutek, který je mi kladen za vinu, jsem nespáchal. Skutek je odporným činem a modlím se, aby pravý pachatel byl konečně potrestán,” řekl již dříve obžalovaný.

Jednání dnes začalo výslechem svědkyně Kateřiny U., která zpochybnila výpověď bývalé milenky hlavního vyšetřovatele Milana Jušty Jany T. Ta prý čekala, že za výpověď ve prospěch Nečesaného dostane peníze. “Chlubila se, že je do toho (do kauzy Nečesaný) zainteresovaná, myslela si, že za výpověď ve prospěch pana Nečesaného dostane peníze od Nečesaných,” uvedla svědkyně.

Jana T. minulý týden soudu řekla, že se jí Jušta svěřil, že je Nečesaný nevinný a policie manipulovala s důkazy v jeho neprospěch. Soud vyslechl i Juštu, který poměr s Janou T. potvrdil, ale její výpověď odmítl jako zmanipulovanou. Tvrdil, že rodina obžalovaného jí zaplatila, aby vypovídala tak, jak vypovídá.

“Zeptala jsem se jí (Jany T.), jestli je to pravda s tím manipulováním stop. Nevím, o co přesně šlo, asi o nějaké pachové stopy. Měl s nimi manipulovat pan Jušta v neprospěch pana Nečesaného. Netuším, proč to měl dělat. Vyplynulo to z toho, co říkala. Z toho, co mi řekla, jsem měla pocit, že si to vymyslela,” uvedla Kateřina U. Odmítla, že by ji někdo k dnešní výpovědi navedl.

Finále ostře sledované kauzy se nese bez emocí. Když státní zástupkyně přednášela závěrečnou řeč, obžalovaný občas kroutil hlavou a ironicky se usmíval. Líčení sleduje jeho rodina a několik jeho známých. V jednací síni jsou i zástupci médií.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme