Jednání o vládě podle ANO skončilo, protože ČSSD chtěla vnitro

6. dubna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

(CTK Photo/Vit Simanek)

Hnutí ANO podle premiéra v demisi Andrej Babiše (ANO) udělalo maximum k naplnění požadavků ČSSD na vládní koalici. Jednání podle ANO ztroskotalo na požadavku sociálních demokratů získat ministerstvo vnitra, řekli dnes na tiskové konferenci po jednání se špičkami ČSSD předseda ANO Babiš a místopředseda hnutí Richard Brabec. Lídři ČSSD krátce předtím odmítli koalici s ANO, kvůli neochotě hnutí řešit problém s trestně stíhaným premiérem.

Brabec a Babiš po večerním jednání s ČSSD zdůraznili, že hnutí ANO bylo připraveno přijmout podmínky sociálních demokratů pro vytvoření společného kabinetu. ANO nabídlo ČSSD pět resortů včetně ministerstva spravedlnosti. Oba také zdůraznili, že jednání o vládní spolupráci skončilo kvůli tomu, že sociální demokraté požadovali ministerstvo vnitra. “Celé jednání bylo o tom, že ČSSD chce post ministra vnitra pro Jana Hamáčka. Nechápu obsesi ČSSD tímto postem,” podotkl trestně stíhaný Babiš.

Podle lídrů ČSSD vyjednávání o vládní koalici skončilo kvůli tomu, že ANO odmítlo všechny varianty vlády, které by zajišťovaly, že v kabinetu nebude trestně stíhaný premiér.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme