Jihoafrický soud nepovolil Krejčířovi odvolání proti 35 letům vězení

20. dubna 2016·Zprávy·Redakce

Jihoafrický soud nepovolil Radovanu Krejčířovi odvolat se v případu pokusu o vraždu, únos a obchodu s drogami, ve kterém byl odsouzen k 35 letům vězení. Oznámil to soudce Colin Lamont, který se žádostí zabýval.

Krejčíř únorový verdikt soudu odmítá a chce se proti němu odvolat, s tím ale soud musí nejdříve souhlasit. Krejčířův advokát James Grant však Lamonta nepřesvědčil o potřebě odvolacího procesu. Grant tvrdil, že soud před vynesením rozsudku o vině a o výši trestu nevzal v úvahu všechny důkazy a že Krejčíře diskriminoval, když mu například nepovolil předvolat všechny navržené svědky.

O možnosti odvolání rozhodoval soudce, který uznal Krejčíře vinným už loni v srpnu; letos v únoru pak vynesl verdikt o výši trestu. Případ se týká únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který údajně zmizel i s 25 kilogramy pervitinu. Je to první odsouzení Krejčíře v JAR, kde je tento muž obžalován v několika různých případech, v nichž jde mimo jiné o vraždy.

Dnes by se Lamont měl ještě zabývat případem vraždy Sama Issy, ze které byl Krejčíř obžalován spolu se čtyřmi dalšími lidmi. Čech tvrdí, že se zavražděním svého někdejšího pobočníka nemá nic společného. Proces v této kauze začal loni v únoru.

Krejčíř, jenž v roce 2005 uprchl z Česka před vyšetřováním české policie, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. V ČR byl odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Krejčířova cesta k odvolání zcela zablokována není, nyní se může přímo obrátit na soud vyššího stupně.

Zprávy - další články

Doporučujeme