Jiří Froněk : Transplantace jsou úspěšnou částí medicíny a smrt k naší práci patří

20. února 2021·Zprávy·Redakce

Přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk. (Foto: Frekvence 1)

Transplantace orgánů se v České republice nezastavila ani během koronavirové pandemie. Naše země má stále dobře rozběhnutý dárcovský program. V současnosti je pro pacienty, kteří podstoupili transplantaci, velkým rizikem covid-19. Jak taková náročná operace probíhá, tak i na to se ptala v Pressklubu Frekvence 1 moderátorka Bára Nesvadbová přednosty kliniky transplantační chirurgie IKEMu Jiřího Froňka.

Podle Jiřího Froňka jsou lidé, kteří mají za sebou transplantaci orgánu ohroženi koronavirem mnohem víc než zdraví jedinci. “Pacienti jsou mnohdy nervózní ze své nemoci i z nejistoty, co s nimi bude. Nálada je teď kvůli covidu o něco horší, pacienti mají totiž pocit, že léčba bude pro ně nedostupná, a také se bojí covidu, řekl chirurg Jiří Froněk, který dosáhl ve svém oboru skvělých výsledků.

Smrt se stala součástí jeho povolání, orgány pro transplantace jsou získávány často od lidí, kteří nemají sebemenší šanci na život. “Valná většina orgánových transplantací je od zemřelých dárců, to znamená od člověka, který má stanovenou smrt mozku. Toho my operujeme, takže s tou smrtí se setkáváme každý den. Víme, že když po nějakou dobu neteče krev do mozku, tak ten mozek je mrtvý a mrtvé je pak celé tělo, a ten pacient může být pak dárce,” uvedl Jiří Froněk.

Špička ve svém oboru

Jiří Froněk provedl ve své praxi kolem tisíce operací a na svém kontě má i transplantaci dělohy. “Je to nejmladší orgánová transplantace. V době, kdy jsem jí v IKEMu dělal, byla teprve třináctá na světě. Mohl jsem se tak pokusit o něco nového a prokázat, že tato metoda může uspět na poli medicíny, to je velmi krásné,” řekl Frekvenci 1, i přesto, že někteří zákrok kritizují. “Já jsem vždycky opatrný na to, když někdo zdravý, kdo má děti, hodnotí právo toho druhého na to mít děti,” dodal.

Transplantace není vždy úspěšná

Úspěšnost léčebného procesu po transplantaci orgánu má mnoho proměnných. “Ten výkon musí mít slušnou naději na úspěch, řekněme nad 50 %. Operovaným lidem hodně pomáhá i láska a pohoda kolem nich. Pacient by také neměl přistupovat ke svému zdraví pasivně. Musí pochopit, že polovina práce je na něm. Ve chvíli, kdy transplantát začne fungovat, život pacienta se zlepší a ta změna je pak strašně rychlá, život se pak pro ně stává nádherný,” doplnil.

Poslechněte si celý rozhovor:


Zprávy - další články

Doporučujeme