Jiří Sláma: Cítil jsem, že to má skutečně smysl. Když se podaří vyléčit rakovinu, je to kus práce

14. března 2022·Zprávy·Barbora Turková·Bára Nesvadbová

Jiří Sláma (Zdroj: se souhlasem Jiřího Slámy)

Rakovina je stále velkým strašákem, přestože dnes už se jedná, bohužel, o běžnou nemoc. Vážně nemocní mohou být i mladí lidé. Jiří Sláma je přední český onkolog, jeden z průkopníků paliativní medicíny a byl hostem Báry Nesvadbové v Press klubu.

U svých kolegů, ale i u pacientů je Jiří Sláma velmi oblíbený. Proč to tak je, on sám netuší, ale možná je to tím, že je nekonfliktní a k lidem vstřícný. “Nejvíce kritická je ke mně moje manželka a také můj dospívající syn. Od těch kritiku rád vezmu, protože bývají upřímní,” říká Sláma. Otevřenost a upřímnost v sobě musí mít i on sám. Zvláště, když svým pacientům oznamuje smutnou diagnózu. “Moje zkušenost je taková, že není dobré chodit příliš kolem, a že je dobré citlivě, ale vždy otevřeně toho pacienta seznámit s tím, co mu je a co ho může čekat. Ne vždy ta pravda znamená černé zítřky a má většinou další vyústění a nějakou cestu. Tu je dobré nastínit,” říká.

Dodává, že důležitá je naděje. “Beznadějné situace jsou výjimečné. Když se do ní dopracujeme, tak až po nějaké cestě a pacient na to často bývá připravený.” S pacientem podle jeho slov musí lékař jednat na rovinu a vycítit míru toho, jak vnímá dané informace. Každý pacient je navíc jiný. “Ale důležité je s pacientem prostě mluvit.” Součástí procesu je i to, když pacienti danou diagnózu úplně popřou. “Je to různě dlouhé. U někoho je to v řádu vteřin nebo minut, někdo popírá měsíce a roky,” říká Sláma.

Rakovina je stále velkým strašákem

Podle lékaře je důležitá podpora rodiny. Když funguje, dokáže skoro zázraky. “U mladších pacientek, které onemocní, dochází k narušením vztahů. Když ale rodina funguje dobře, tak dovede spolupracovat a pacienta podpořit. Důležité je nežít jen tou nemocí a žít pokud možno, co nejnormálněji. Je to dobré východisko z toho, jak se vypořádat se závažným onemocněním,” vysvětluje Sláma, který začínal v oboru gynekologie-porodnictví. “Od začátku jsem věděl, že se chci věnoval gynekologii, protože jsem chtěl operovat a v rámci onko-gynekologie se obecně nejsložitější zákroky dělají v tomhle oboru. Cítil jsem navíc, že to má skutečný smysl. Když se podaří vyléčit rakovinu, tak je to kus práce, který člověk udělá,” popisuje doktor.

Rakovina je stále velkým strašákem. “Naším cílem je posouvat se k prevenci a je to něco, co naše klinika a pracovní skupina prosazuje. Naše data pomáhají v prevenci toho, aby rakovina byla v budoucnu menší strašák,” říká Sláma. Dodává, že metody, které se doposud používaly, mají svoje limity. “Přidáním modernějšího testu se ukázalo být překonáním určitého limitu, výrazně zvýšilo přesnost kontrol a díky tomu se podařilo test implementovat do běžných kontrol. Máme tak čtyřikrát větší pravděpodobnost, že zachytíme přednádorový stav předtím, než vznikne rakovina,” popisuje Sláma. Cílem je tak najít nejzávažnější přednádorový stav a u toho už je jasné, že ten by se v budoucnu v rakovinu změnil. “Pokud toto objevíme, tak pacientku léčíme operačně. Uděláme zákrok, kterému říkáme konizace děložního čípku a pacientka je v drtivé většině úplně uzdravena.” Lékaře nejvíc tíží věková kategorie žen nad 50 let. Tyto ženy přestávají pravidelně chodit na gynekologické prevence.

Očkování je jeden z nejlepších vynálezů lidstva

Velkým tématem je i očkování, ke kterému má Sláma pozitivní vztah. “Jsem přesvědčený, že je to jeden z nejlepších vynálezů lidstva. Očkování proti lidskému papilomaviru, které používáme už dvacet let, má tak skvělá data o své účinnosti, že jsme přesvědčený, že je to obrovský pokrok a v onkologii je unikátní. Nemáme žádné jiné onkologické onemocnění, u kterého bychom měli primární prevenci, tzn. zabránili vzniku původce onemocnění, které by se vůbec nedostalo do organismu. To je skvělé,” kvituje Sláma. Nejlepší je očkovat ženy a chlapce předtím, než začnou sexuálně žít. Může jít na něj ale i žena po čtyřicítce.

Podle něj nemá očkování prakticky žádné negativní stránky. “V tomto případě má očkování jen mírné nežádoucí účinky, které se týkají jen lokálně v místě vpichu. Očkování opravdu skvěle funguje,” říká lékař. Doufá, že v budoucnu jednou nenastane situace, že léčba nezůstane jen výsadou bohatou. Sám totiž dodává, že léčba rakoviny je velmi drahá. Nejen finance jsou součástí péče. “Jsou jimi také víra, naděje a podpora. I když s určitou mírou reality. Je to ale všechno velmi důležité,” uzavírá Jiří Sláma.

Poslechněte si rozhovor 


Zprávy - další články

Doporučujeme