Jižní Korea uvítala oznámení o konání summitu Trumpa s Kimem

2. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Jižní Korea v sobotu uvítala páteční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že se jeho setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem uskuteční v původně plánovaném termínu 12. června. Ve stejném duchu se dnes vyjádřil i Peking. Singapurský summit přitom americký prezident na konci května odřekl.

“Zdá se, jako by se cesta vedoucí k summitu Severní Koreje a Spojených států rozšířila a posílila,” uvedl mluvčí jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Soul podle něj na setkání Trumpa s Kimem čeká “s napětím, ale i s trpělivostí”.

Nad dosaženým pokrokem vyjádřilo potěšení také čínské ministerstvo zahraničí. To podle agentury Reuters uvedlo, že považuje nadcházející schůzku za klíčovou k zbavení Korejského poloostrova jaderných zbraní a dosažení trvalého míru.

Prezident Trump se v pátek v Bílém domě setkal se severokorejským vyslancem Kim Jong-čcholem. Po schůzce oznámil, že se summit s Kim Čong-unem, který na konci května odřekl, přece jen uskuteční. Řekl také, že se Severokorejci chtějí vzdát jaderných zbraní a že o lidských právech s emisarem nemluvil.

Jihokorejský prezident Mun Če-in, který se s Kim Čong-unem setkal v posledních týdnech hned dvakrát, podle agentury AP u Trumpa za konání singapurského summitu tvrdě lobboval.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme