Jméno pro dítě? V Česku teď nejvíc frčí Jakub a Eliška

22. října 2016·Zprávy·Redakce

Nejoblíbenějšími jmény, která rodiče letos v lednu dali svým nově narozeným dětem, jsou Jakub a Eliška. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

V lednu se podle ČSÚ narodilo zhruba 9000 dětí. Rodiče byli jako vždy kreativnější u dívek, kterým dali 619 jmen. Chlapci dostali 517 jmen. U chlapců je mnohem pravděpodobnější, že mají jméno zděděné po otci, dědí je až třikrát častěji než dívky. Nejčastěji děděným jménem je Jiří, každý druhý se jmenuje po otci. U holčiček se nejčastěji dědí jméno Kateřina.

Oblíbenost chlapeckých jmen se v posledních letech výrazně nemění. Od roku 1999, kdy začal ČSÚ lednové děti sledovat, se na prvních dvou místech umístili pouze Jakubové a Janové. V posledních několika letech z nich dominuje Jakub a první trojici pravidelně od počátku sledování doplňuje Tomáš. Do oblíbenosti přicházejí v posledních letech Matyáš, Matěj, Šimon a Kryštof. Oblíbená jsou stále jména Filip a Ondřej.

Nově narozené dívky pojmenovávaly rodiče až do ledna 2011 nejčastěji Tereza. V dalším roce kralovala Eliška a později ji vystřídala Anna, která letos skončila v oblíbenosti na třetím místě za druhou Terezou. Desítka nejčastějších dívčích jmen se mění častěji, letos se na dalších místech umístily Adéla, Sofie, Natálie, Karolína, Viktorie a Ema. Hodně je také Marií. Růst oblíbenosti zaznamenává Ema nebo Emma.  

Barnabáš, Klotylda, Salome nebo Attila…? 

Rodiče si stejně jako v minulých letech vybírají i neobvyklá jména. Ta lze rozdělit na staročeská, například Barnabáš, Hanuš, Dalimil, Mikeš, Aleška, Klotylda, Adléta, a cizokrajná: Lionel, Attila, Salome, Amálie Perla nebo Nina Anuška.
Statistika se týká dětí narozených v lednu. Z jiných, které úřad dělal ve spolupráci s ministerstvem vnitra, vyplývá, že se lednové výsledky neliší od toho, jak rodiče vybírají jména dětem narozeným během celého roku.

Zprávy - další články

Doporučujeme