Jolana Voldánová: Data ze sčítání využívá celý stát. Je velmi důležité ověřit si, kam jsme se posunuli

30. března 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Romana Navarová

Mluvčí sčítání lidu Jana Voldánová. (Foto: Frekvence 1)

Po deseti letech v Česku opět probíhá sčítáním lidu. Na rozdíl od předchozích let bude většina formulářů vyplněna online, jinak se toho ale mnoho nezměnilo. Podrobnosti v pořadu Press klub s Romanou Navarovou probrala tisková mluvčí sčítání lidu Jolana Voldánová. 

Po deseti letech v Česku opět probíhá sčítáním lidu. Na rozdíl od předchozích let bude většina formulářů vyplněna online, jinak se toho ale mnoho nezměnilo. Podrobnosti v pořadu Press klub s Romanou Navarovou probrala tisková mluvčí sčítání lidu Jolana Voldánová.

27. března se v České republice opět po deseti letech rozběhlo sčítání lidu. Každý občan nebo cizinec žijící na území České republiky si může vybrat, zda chce sčítací formulář vyplnit online, nebo zda si počká na návštěvu sčítacího komisaře a vyplní ho v jeho tištěné verzi.

Online sčítání mělo původně fungovat do 9. dubna, poté, co ale servery postihly technické problémy, se lhůta protáhla až do 11. května. Listinný formulář mohou lidé vyplnit mezi 17. dubnem a 11. květnem. Každému, kdo formulář nevyplní, hrozí pokuta 10 tisíc korun a sčítání se stejně nevyhne – bude sečten v omezeném rozsahu podle údajů dostupných v databázích státu.

Význam sčítání

A proč je sčítání tak důležité? “Data využívá celý stát, respektive nejenom stát, ale velmi aktivně i veřejná správa, samosprávy, obce, ale třeba i záchranáři. Je to strašně důležité, protože my si tady vlastně ověříme, jakým způsobem a kam jsme se za těch 10 let posunuli. V čem třeba zůstáváme stejní, v čem se měníme, jakým způsobem se mění kvalita života, jak se zvyšuje naše životní úroveň, ale i to, kde máme nějaké problémy, slabiny a s čím bychom potřebovali pomoc,” uvedla v Press klubu na Frekvenci 1 tisková mluvčí sčítání lidu Jolana Voldánová.

Na pračky a sušičky už se dotazník neptá. Stále ovšem nechybí například otázky kolem velikosti a druhu obydlí, počtu místností nebo počtu osob v domácnosti. “To je proto, že vybavení domácností, respektive majetek občanů statistiky už opravdu nezajímá. To, jestli má někdo doma televizi barevnou nebo černobílou, je dnes už otázka historická,” popsala Voldánová. “Otázek je zhruba polovina oproti roku 2011,” uvedla. Nově jich ve formuláři není ani 30.

K úniku dat ze sčítání nikdy nedošlo

Sčítání požaduje po lidech velmi osobní údaje, někteří lidé mají proto strach, aby se informace nedostaly do nepovolaných rukou. “Není třeba mít obavy, že by se vaše informace dostaly tam, kam nemají. Zabezpečení je jedna z priorit Českého statistického úřadu, který jako organizátor velmi pečlivě dbá na to, aby všechno nejenom fungovalo podle zákona, ale aby to fungovalo s nejlepší bezpečností, jaká vůbec může být,” ubezpečuje mluvčí.

“Existuje zákon o statistice, který vylučuje, aby se osobní údaje komukoliv předávaly a v novodobé historii se nikdy nestalo, že by data unikla,” dodala.

Výsledky sčítání budou k dispozici až na přelomu let 2021 a 2022. “Tentokrát budu statistici zveřejňovat pouze kompletní výsledky, žádné dílčí. Ono to také souvisí se zpracováním těch údajů. V téhle zemi žije přes 10 milionů lidí, musíme k tomu přičíst i cizince, kteří pobývají na našem území, musíme do toho započítat i Čechy, kteří žijí někde jinde, ale stále tady mají přechodný nebo trvalý pobyt. Zpracování těch údajů je poměrně náročné,” vysvětlila Voldánová.

Často se chybuje v adresách

Voldánová rovněž připustila, že analýzu dat o hodně zjednoduší sčítání online. “Pokud se co nejvíc lidí sečte on-line, tak to samozřejmě bude jednodušší, ale i tak se ty formuláře musí zkontrolovat. Občas se může stát, že do toho musí zasáhnout lidský faktor. Pokud ta odpověď obsahuje nějaké podstatnější chyby, tak je třeba posoudit, co měl respondent na mysli. Často se třeba chybuje v adresách,” uvedla.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme