K úmrtí sestry s koronavirem přispěl stres, myslí si její vedoucí

31. března 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Thomayerova nemocnice v pražské Krči zřídila ve svém areálu dočasnou odběrovou ambulanci. Foto: ČTK

K úmrtí zdravotní sestry z plicní kliniky pražské Thomayerovy nemocnice, která se nakazila koronavirem, přispěl stres z toho, co se o ní psalo v některých médiích, že byla nezodpovědná a roznášela infekci. V České televizi (ČT) to v úterý řekla přednostka pneumologické kliniky Martina Vašáková. Ministerstvo zdravotnictví v úterý oznámilo, že v pondělí spustilo telefonní linku poskytující psychickou pomoc pro zdravotníky.

Osmačtyřicetiletá zdravotní sestra zemřela podle serveru Seznam Zprávy v neděli. Nakazila se od jednoho z pacientů, který byl později v kritickém stavu připojen na mimotělní oběh a jako jediný v Česku dostává experimentální lék remdesivir. Příčinu smrti sestry v domě v Říčanech vyšetřují kriminalisté.

Policejní mluvčí Zdeněk Chalupa uvedl, že pracují s verzí náhlého úmrtí, protože nic nenasvědčuje tomu, že šlo o násilný trestný čin nebo sebevraždu. Média upozornila, že sestra si den před smrtí na facebooku stěžovala na nedostatek ochranných pomůcek při péči o pacienty nakažené koronavirem.

Kritika z médií

Vašáková v ČT potvrdila, že sestra měla koronavirovou infekci. Podle přednostky oddělení se sestra kvůli nákaze izolovala i od své rodiny a potřebné věci jí nosila sousedka. Těžce ale nesla, co o ní psala některá média, uvedla Vašáková. “Prostě se domnívám, že ten stres byl jeden určitě z přispívajících faktorů jejího odchodu,” dodala.

Na klinice se podle ní od pacienta koronavirem nakazily dvě sestry a jeden lékař, další sestřička z ambulance a sanitářka se pravděpodobně nakazily mimo nemocnici. Vašáková poukázala na to, že z celkového počtu 144 zatím nakažených zdravotníků je v Thomayerově nemocnici jen zlomek, z plicního oddělení se přitom podle ní začali někteří pacienti odhlašovat z operací.

Podle nemocnice nepochybila

Thomayerova nemocnice v pondělí zveřejnila vyjádření, podle kterého se zdravotní sestry a lékař plicního oddělení u příjmu pacienta s podezřením na zápal plic, u kterého se následně potvrdila nákaza koronavirem, zachovali správně. O možném pochybení ze strany sester mluvil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle vedení nemocnice personál “nepochybil a v dané situaci se zachoval zcela profesionálně a podle standardních postupů a opatření”.

Telefonní linka první psychické pomoci má zdravotníkům podle ministerstva pomoci zvládnout jejich stresové zatížení v souvislosti s koronavirem. Linku kolegiální podpory mohou kontaktovat zdravotníci zapojeni do přímé péče o pacienty i vedoucí pracovníci, operátoři jiných tísňových linek či farmaceuti.

Informace o lince ministerstvo rozeslalo nemocnicím i střediskům zdravotnické záchranné služby, kontakty budou v sekci “Pro zdravotníky” na webu ministerstva ke koronaviru. Pro veřejnost funguje od minulého týdne linka první psychické pomoci na čísle 1212 (volba 5), které také provozuje ministerstvo zdravotnictví.

ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme