Kardinál Dominik Duka: Oproti loňským Velikonocům je situace příhodnější. Jsem rád, že je možnost se setkat s věřícími v kostele

5. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Kardinál Dominik Duka. (Foto: ČTK)

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Jak dlouho trvá příprava kněze na sváteční mši? Jak církev vnímá on-line mše, je to budoucnost? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil kardinál Dominik Duka.

Na Velikonoce se příprava na mši trošičku od té klasické liší. Musím se připravovat jednak spoluorganizací bohoslužeb, a pak je to příprava těch jednotlivých úkonů, které budu konat. Také ale rozdělení, jelikož Velikonoce neslavíme jen v Praze jako sólisté, ale spolu s pomocnými biskupy a generálními vikáři. Takže se střídáme v kázání a v některých těch akcích, popisuje kardinál.

Příprava na samotné kázání je poměrně náročná. Dukovi zabere přibližně osm hodin týdně. Pokud to jsou kázání, která jsou velkým poselstvím, tak na nich spolupracuji se svými poradci a také je nechávám zkorigovat a čtu si je,” uvádí. Kázání, která jsou tzv. “od srdce k srdci”, ty kardinál mluví z hlavy, ale i na ty se poctivě připravuje. Kázání se musí rozebrat, zkontrolovat text, který se porovnává s originálem, překlady, a pak to ve vás musí růst,” dodává. Také je ovlivněn časovým limitem, který musí dodržet.

Musím říct, že oproti loňským Velikonocům je situace příhodnější. Jsem rád že je možnost, aby 10 % věřících mohlo být v jednotlivých kostelech na bohoslužbě, a také jsme dostali pokyny z Vatikánu, říká Duka. Dokonce se kardinál rozhodl zavést do velikonoční mše jednu změnu.  Letos nebude kvůli epidemickým opatřením omývat nohy tzv. apoštolům. Rozhodl jsem se, že jim otřu polobotky prachovkou, dodal.

On-line mše podle kardinála klasickou nenahradí. Nemůže nést stejnou hodnotu jako klasická, říká. Mše vyžaduje živou komunikaci a bezprostřední kontakt, duchovní kontakt s Kristem přes eucharistii a přijímání Těla a Krve Páně, popisuje. Přesto je rád za každé setkání s věřícími. Je to určité duchovní povzbuzení, koncentrace a my věříme, že i když lidé nejsou v kostele, tak jim Pán Bůh pomůže, jako kdbyby byli na mši svaté, dodává Duka.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme