Karel Havlíček: Počkejme si, jak se situace bude vyvíjet. Ale vypadá to, že se to začíná stabilizovat

15. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). (Foto: ČTK /Vit Šimáček)

Česká republika má za sebou druhý týden nejpřísnějších opatření od začátku roku. Za dveřmi jsou svátky jara a všechny zajímá, jak to bude po 21. březnu s omezením pohybu. Kdy můžeme počítat s návratem dětí do škol nebo s otevřením obchodů? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (ANO).

Podle ministra je předčasné dělat teď jakékoli závěry.“Vyloučit nelze vůbec nic. Je pravda, že se situace začíná vyvíjet tak, že by mohl nastat v tomto týdnu skutečně zlom,” řekl. Čísla  nakažených jsou zatím pořád vysoká, ale podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO) zatím nereflektují aktuální lockdown. “Také se v tom neprojevují zatím ty nové aktivity, jako testování, a také se očkuje výrazně více vakcín,” dodává Havlíček.

Vláda tak očekává, že se tato uzávěra projeví spíše v následujících týdnech. “Počkejme si, jak se situace bude vyvíjet, ale vypadá to, že se to začíná stabilizovat,” uvedl vicepremiér.

Jak bude vypadat rozvolňování?

“Vždycky jsme říkali, že jakmile se situace bude zlepšovat, tak první půjdou do školy děti, to platí,” říká Havlíček. Podle ministra se předpokládá, že s jejich návratem do škol se začne i s postupným testováním žáků. Teprve potom dojde na další oblasti. V tuto chvíli je zřejmé, že v té první vlně to budou obchody, nikoli třeba restaurace, ty půjdou až v těch dalších vlnách” dodává.

Podle Havlíčka jsou ale tyto plány předčasné. “Není to o tom, že bychom to nechtěli říct. Ale podívejte se, jak se to posouvá v jednotlivých zemích. V Itálii měli otevřít lyžařské areály, připravovali se na to týdny a v neděli večer řekli, že nebude nic,” popisuje. “Prostě ten covid se šíří celou Evropou, a jde vidět, že se ty země řítí jednou nahoru, jednou dolů, podle toho, co uvolní,” dodává vicepremiér.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme