Karel Havlíček: S výroky ministra Síkely nesouhlasím. Snažili jsme se covid programy nastavit tak, abychom je byli schopní odfinancovat

18. ledna 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Karel Havlíček. (Foto: Frekvence 1)

Minulý týden měla v Poslanecké sněmovně proběhnout volba jejího místopředsedy a jednotlivých šéfů výborů. Bohužel, hlasování o důvěře se výrazně protáhlo, a tak se tato volba musela odsunout. Co si o tom myslí poslanec Karel Havlíček, který je jeden z nominovaných na tento post? Neprotahovali poslanci jednání o důvěře zbytečně? Co si myslí o výroku nového ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, který řekl, že jeho předchůdce (Karel Havlíček pozn. red.) vyhazoval miliardy na pomoc podnikatelům s dopady covidové krize z helikoptéry?

Karel Havlíček v Press klubu uvedl, že netuší jestli on bude nakonec zvolen místopředsedou Sněmovny. “Předpokládali jsme, že bude volba nejenom místopředsedy Sněmovny, ale i všech dalších šéfů jednotlivých výborů. Ten bod byl ale zrušen. Hnutí STAN nechtělo, aby se o tom diskutovalo a domluvilo se, že to bude zařazeno za body projednávání zákonů v prvním čtení, pak se na to nedostalo,” popisuje. Pro zrušení bodu byla ale i část poslanců hnutí ANO a SPD.

Havlíčkovi se toto handlování pozic ve vedení Sněmovny za zákony nelíbí. To prostě není možné. Přišel jsem do Sněmovny s tím, že budu hájit zájmy skupiny voličů,” dodal. Podle něj nikdo úmyslně debatu o hlasování důvěře vládě zbytečně neprotahoval. “Naši poslanci se vyjadřovali k jednotlivým bodům, přeci o tom je Poslanecká sněmovna… Myslím si, že diskuze byla korektní, dávali jsme věcné náměty a musím smeknout před všemi poslanci, kteří tam byli celou dobu a snažili se, někteří hovořili na plénu poprvé, zodpovědně se připravili,” dodal.

S výroky ministra průmyslu a obchodu Havlíček nesouhlasí

Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela osočil během jednání o důvěře jeho předchůdce z toho, že vyhazoval miliardy na pomoc podnikatelům s dopady covidové krize z helikoptéry. Také dodal, že pomoc získaly velké firmy, nikoli malí a střední podnikatelé. S tímto bývalý ministr nesouhlasí. Drtivou část těch zdrojů získaly malé a střední firmy. Programů bylo více. Některé byly vypsány pro středně velké firmy a zaměstnavatele, některé pro živnostníky,” popisuje Havlíček. Peníze na podporu šly například i známému provozovateli kasin v České republice, konkrétně částka 65 milionů korun, je toto správné? “Jinak to nešlo. Jestliže to dáváme procentuálně z výše nákladu, tak nemůžeme někomu říct, že to dostane nebo nedostane. V tu chvíli by to byla nedovolená podpora… To bychom byli okamžitě napadeni Evropskou komisí za nedovolenou podporu,” uvádí a dodává, že opozice byla jednou z těch, která tvrdila, že je potřeba přidávat a dávat více podnikatelům. “My jsme se snažili programy nastavit tak, abychom je byli schopní odfinancovat.”

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme