Karel Havlíček: Vytvořit koalici byl taktický manévr, který jim vyšel. Jde však o popření identit stran

14. října 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček, který je také nově zvoleným poslancem za hnutí ANO. V rozhovoru s Čestmírem Strakatým mluvili o povolebním vývoji v Česku.

Po volbách se má jednat

Hnutí ANO chce podle jeho slov jednat se všemi aktéry politického klání. “Jsme stranou, která získala největší počet mandátů a naší povinností je jednat. Chceme slyšet názory ostatních stran a chceme jednat, jak dál.”Koalice SPOLU a koalice Pirátů a STAN mají takový postoj, že s ANO jednat nechtějí. Zbyněk Stanjura jasně řekl, že s Andrejem Babišem jednat nebude o ničem. “To akorát charakterizuje osobu pana Stanjury. Je to přesně takové funkcionářské a arogantní jednání. My máme největší zastoupení v Poslanecké sněmovně, a to, že chceme jednat s ostatními, není nic špatného. Myslím, že je politickou slušností, že se po volbách jedná,” vysvětluje Havlíček.

Nastane papalášské a arogantní chování

Může se stát, že ANO nebude mít žádné funkce v Poslanecké sněmovně. “To právě dokresluje to, co jsme očekávali. To znamená, že v momentě, kdy se ty strany, které to dostaly do situace, která tu byla v roce 2013 a 2014, dostanou opět k moci, nastane papalášské, arogantní chování. My tu nejsem proto, abychom se přetahovali o nějaké posty. my jsme tu proto, abychom hájili zájmy našeho programu,” říká ministr.

ANO nepotřebuje mít předsedu Sněmovny

Hnutí Ano si je vědomo, že pokud si chce koalice post předsedy nechat, tak jí v tom jen těžko může bránit. “Všichni to překombinovávají a už vidí trávu růst, jak je bude někdo zkoušet z toho, že to neprojde napoprvé, napodruhé… ale je to spíš jejich úhel pohled. Pokud se někdo domnívá, že se mu bude dýchat lépe, bude-li mít předsedu sněmovny, nechť má svého předsedu. My toto nepovažujeme za nějakou absolutní prioritu,” vysvětluje Havlíček.

Byla to důstojná prohra

A jaký je jeho názor na utvořené předvolební koalice? “Můj názor je takový, že jde o popření identit stran, ale byl to taktický manévr. Buďme objektivní, taktika pětikoalice vyšla. My jsme do toho šli sami, jasně jsme ukázali, v čem jsme dobří, všichni viděli i to, co se nám třeba nepodařilo… Je to jako když hrajete tenis. Když hrajete jeden proti pěti, časem se ten jeden uběhá,” konstatuje poslanec Karel Havlíček a dodává, že si myslí, že to byla důstojná prohraPro nás je důležité, že máme jako strana dvojnásobný počet hlasů, než ta druhá.”

Poslechněte si rozhovor

Zprávy - další články

Doporučujeme