Karel Nešpor: Při léčbě závislostí je velmi účinná práce s motivací

25. února 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Psychiatr Karel Nešpor. (Foto: Profimedia)

Alkoholismus je chronické recidivující onemocnění postihující nejen osobnost postiženého jedince po stránce psychické a fyzické, ale i jeho blízké. Mnoho let se řadí mezi nejzávažnější a nejrozšířenější formy závislostí. Jak je na tom česká společnost? Kdy můžeme začít mluvit o alkoholismu? Vzrostl během pandemie počet případů závislosti na alkoholu? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1 psychiatr Karel Nešpor.

Spotřeba alkoholu v České republice v porovnání se světem je nadprůměrná. V žebříčku jsme v první třetině. Podle psychiatra Karla Nešpora u nás pijí více muži. “Ženy jsou opatrnější a taky abstinentkami. Má to své biologické důvody. Jsou zranitelnější vůči alkoholu, mohou tam hrát obavy o plod,” říká. Zvlášť ohrožené jsou ženy pracující v mužských kolektivech. “Protože žena když se přizpůsobí mužskému pití nebo vztahu k alkoholu, tak na to doplatí mnohem dřív než muži, kteří jsou odolnější,” doplnil psychiatr.

Nedá se přesně říct, jaké společenské skupiny mají největší problém s alkoholem. Nešpor přichází do styku se všemi vrstvami. “Ale určitě k těm hodně rizikovým profesím patří číšníci, kuchaři. Jejich zastoupení je mezi našimi pacienty větší, než by odpovídalo zastoupení v populaci,” uvádí.

Kdy začínáme mluvit o alkoholismu?

Slovo alkoholismus je podle psychiatra už přežité, nepřesné a nemělo by se používat. Ve vztahu k alkoholu rozeznáváme několik stupňů. “První a nejlepší je abstinence. Druhý je zdrženlivé, umírněné pití, kde určité riziko je, ale je poměrně malé. Potom je rizikové pití, kde člověk pije způsobem, který ho ohrožuje a pokud bude pokračovat, lze předpokládat, že to odnese. Potom je škodlivé užívání a tam už se člověk poškozuje. Třeba má nemocná játra kvůli alkoholu nebo opakované úrazy,” popisuje a dodává, že posledním stupněm je závislost na alkoholu. “Tam musí mít dotyčný tři znaky ze šesti. Tím může být například zhoršené sebeovládání, zanedbává jiné zájmy, a i když to má nepříznivé následky, tak pokračuje. To k diagnóze závislosti už stačí.”

Léčba závislosti na alkoholu

Závislost na alkoholu nemá jedinou příčinu a léčebných metod je nespočet. Nejprve je potřeba lidi informovat o tom, jak poznat závislost. “Pochopitelně je potřeba pacienty naučit lépe zvládat stres. Je krásné, když se vrátí k dobrým zájmům a zálibám. Také je dobré, když dochází ke zlepšení rodinných vazeb a pracujeme s motivací.” Ta je při léčbě velmi účinná.

Dříve si odborníci mysleli, že s alkoholikem, který se sebou nechce nic dělat, se nedá hnout. “To ale moderní léčba do značné míry dokáže.Pacienta se ptáme, co na to rodina, zaměstnání, zdraví,” popisuje s tím, že tato témata velice často zabírají.

Vzrostl počet případů závislostí na alkoholu během pandemie?

V obecné rovině se dá říct, že závislost na alkoholu v období pandemie covid-19 rostla. Podle Českého statistického úřadu v roce 2020 byla spotřeba alkoholu o tři desetiny litru menší. “Na druhou stranu někteří epidemiologové mají z výzkumu v obecné populaci pocit, že spotřeba rostla,” dodal Nešpor s tím, že spotřeba alkoholu byla v celém výzkumu nerovnoměrná. “Ti, kteří pili více předtím než nastala pandemie, tak pili ještě víc. Ti, kteří se chovali zdrženlivě, tak dokonce někteří přestávali pít úplně a nebo své pití více omezili.”

Poslechněte si celý rozhovor:


Zprávy - další články

Doporučujeme