Karel Vágner: Medaile od prezidenta si vážím hlavně kvůli svému otci a přeji mu, aby se uzdravil

9. listopadu 2021·Zprávy·Barbora Turková·Helena Šulcová

Karel Vágner (Foto: zdroj Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl i hudebník a skladatel Karel Vágner, který má od prezidenta Miloše Zemana dostat prezidentskou medaili. Té si moc váží, protože mu svým způsobem připomíná jeho otce.

Prezident Miloš Zeman ocení letos mnoho umělců a jedním z nich je právě i hudebník a skladatel Karel Vágner. Z medaile má samozřejmě radost. „S Hankou Zagorovou jsem se léta snažil o to, aby lidé měli šťastné oči a byli rádi, že jsou na světě, tak si toho zřejmě někdo všimnul,“ říká hudebník, který si myslí, že byli docela aktuální, co se týče zvuku. „Naše nahrávky neznějí vůbec staře. Měli jsme okolo sebe skvělý tým a myslím, že Hanka pro mě byla dárek od Pána Boha,“ vzpomíná Vágner.

Ten se Zagorovou začal hrát na přelomu roku 1972/1973, ale ještě v dobách studií spolupracoval s kapelou Sodoma Gomora, kde Zagorová zpívala. Vágner mohl v té době pracovat v Americe, ale shoda náhod a okolností jej vrátila zpět do republiky.

Za medaili je rád kvůli otci

A proč je rád, že dostane od prezidenta medaili? “Můj táta pochází od Křivoklátu a rozhodl se, že půjde na moře jako námořník, ale než mu stačili vyřídit papíry, tak zastřelili Ferdinda de Este a on musel narukovat jako válečný námořník. A když se vrátil z hrozného vězení z Jugoslávie, kde ho předělali na odborníka centrování vrtulí udro plánu, tak nastoupil ke čtvrtému leteckému pluku ve Kbelích. A teď ta pointa. Jeho velitelem byl člověk, který utekl před Němci do Anglie, kde pak zůstal a lítal s dopravními letadly. On má sice vyšší vyznamenání, ale je vyznamenán v rámci té série, kde jsem i já,“ vypráví Vágner.

Tomu otec vždycky říkal, že prezident je jen jeden, a zvláště, když si ho zvolí lidi. Sám ale říká, že neví, jak na tom prezident je, ale moc mu přeje, aby se uzdravil. Naposledy se viděli před pár měsíci, kdy prezident pozval hudebníka na Hrad na kávu. „To, jestli nám předá medaile, není tak důležité. Já bych mu hlavně přál, aby se uzdravil a užil si kus normálního života. Kdo mu přeje opak, tak je to hrozně smutné,“ dodává hudebník.

Karel Gott byl fenomén

Ten oslaví příští rok osmdesáté narozeniny a zdravotně je na tom podle svých slov velmi dobře. Třeba pravidelně hraje tenis. Na sport si čas udělá, s koncerty je to už horší. „Když dám dohromady partu svých dětí, tak by to šlo. Ale je to hrozně těžký, protože časově jsou vytížení,“ vypočítává hudebník. Ten velmi rád vzpomíná na svoje 75. narozeniny, kam mu přišel pogratulovat i Karel Gott. „Byli tam všichni moji kamarádi a bylo to úžasný. To bylo tak dobrý, že to už nemůžu nikdy překonat,“ říká hudebník.

Vágner zavzpomínal právě i na fenomén Karla Gotta. „Myslím si, že to byl mimozemšťan a zavolali si ho zpátky. Tady nám měl ukázat, jak se má žít v branži, jak k sobě mají být lidé slušní, a jak má být člověk úžasný. To všechno Karel byl. Na to, co všechno dokázal, se choval úžasně a já měl to štěstí, že jsme s nim projeli kus světa,” vzpomínal na legendárního zpěváka. U něj nikdo netušil, zda na jeho oslavu dorazí. “Celá Lucerna byla v šoku. A on mi řekl: ‘Pamatuju si, jak jsem k tobě přišel a vpravo hrál Jakub na basu a bylo vidět, jak ho to hrozně nebaví a že by byl nejraději na rybách. A vidíš, dneska si nejšťastnější, protože je první na světě. Chtěl bych ti zazpívat písničku, o tom, jak tě všichni máme rádi.’ Na to nikdy nezapomenu,” uzavírá Karel Vágner.

Poslechněte si rozhovor 


Zprávy - další články

Doporučujeme