Karlu Svobodovi v Praze odhalili hvězdu a zazpívali jeho písně

20. prosince 2018·Hudba·Karolína Stránská

Hvězdu pro Karla Svobodu ve středu za účasti rodiny a interpretů jeho písní odhalili na Chodníku slávy ve foyer Hudebního divadla Karlín (HDK) v Praze. Úspěšný skladatel se tak v den svých nedožitých osmdesátin dočkal stejné pocty jako v minulosti Lucie Bílá a Karel Gott. Jejich hvězdy se tak nacházejí ve společnosti poct pro zakladatele divadla Eduarda Tichého, amerických skladatelů Johna Kandera a Franka Wildhorna a britského textaře a libretisty Tima Riceho.

Za účasti ředitele HDK Egona Kulhánka a členů Svobodovy rodiny, syna Petra a dcery Jany, odkryly sedmou hvězdu v HDK zpěvačky Helena Vondráčková, mimo jiné interpretka hitů Vzdálený hlas, Lásko má, já stůňu a Ještě světu šanci dej, a Lucie Bílá.

“Já nemám v repertoáru moc písniček Karla Svobody, slovy jednu, ale za to tu nejlepší Jsi můj pán. Je to písnička, se kterou finišuju téměř všechny své koncerty a lidé ji mají rádi. Už ji dlouho nezpívám v muzikálu Dracula, ale zpívám ji lidem, protože oni jsou můj pán,” řekla ČTK Bílá. “Karel Svoboda byl velmi charismatický muž a neuvěřitelně bohem políbený umělec. Jsem ráda, že jsem se s ním mohla seznámit, a fakt chybí,” dodala.

Po slavnostním odhalení se v prostorách HDK uskutečnila vernisáž obrazů Joea Muczka jr., jehož obraz provázel propagaci následujícího koncertu. Jeho scénář připravil umělecký šéf HDK Pavel Polák a muzikolog Radan Dolejš. Moderování se ujal Libor Bouček. Koncert zahájil za doprovodu Orchestru HDK pod vedením Milana Kumžáka Václav Neckář písní Stín katedrál. Dále vystoupili Karel Gott, Ilona Csáková, Leona Machálková, Václav Noid Bárta, skupina Slza, Lešek Semelka, Jiří Korn, Pavel Vítek a další.

Autor filmové, televizní, populární a muzikálové hudby by se dnes dožil 80 let. Tvůrce hitů jako Lady Carneval, Yvetta, Láska bláznivá, Tři oříšky nebo Stín katedrál se 28. ledna 2007 zastřelil na zahradě svého domu v Jevanech u Prahy.

Svoboda je populární i v Německu, například německou verzi Svobodovy písně Tři oříšky má v repertoáru operní zpěvačka Kriemhild Maria Siegelová. Nejnovějším důkazem neslábnoucí popularity jeho písní je úspěch muzikálu Tři oříšky pro Popelku v režii Filipa Renče v pražském Kongresovém centru. Nová generace posluchačů se tak seznamuje nejen se slavnou pohádkou Václava Vorlíčka, ale také s hity, jakým je píseň Kdepak ty ptáčku hnízdo máš známá v podání Karla Gotta. Nezkrácenou nahrávku veškeré hudby z filmu vydává v těchto dnech Supraphon.

Hudba - další články

Doporučujeme