Katy Perry svůj hit okopírovala, tvrdí soud. Rapperovi musí zaplatit 65 milionů

3. srpna 2019·Hudba·Barbora Pisingerová

Zdroj: reprofoto YouTube

Slavná americká zpěvačka Katy Perry má potíže. Její spolupracovníci a její vydavatelství musí zaplatit více než 2,78 milionu dolarů (64,45 milionu Kč) za porušení autorských práv. Rozhodla o tom soudní porota v Los Angeles, která došla k závěru, že zpěvaččin hit Dark Horse z roku 2013 je kopií o pět let starší písně Joyful Noise křesťanského rappera Flamea.

Spor o původ Dark Horse začal v roce 2014, kdy Flame zažaloval Perryovou a další spolutvůrce písně a také vydavatelství Capitol Records. V žalobě rapper, který se v tvorbě věnuje křesťanským tématům, uvedl, že Dark Horse vychází z jeho písně Joyful Noise, již v roce 2008 vydal na albu Our World: Redeemed.

Perryová a její spolupracovníci tvrdili, že nikdo z nich Joyful Noise neslyšel a že Flamea, jehož občanské jméno je Marcus Gray, do té doby neznali. Porota nicméně v pondělí dala za pravdu Flameovi, který prohlašoval, že hudba i rytmus jsou v Dark Horse takřka z poloviny převzaty z písně Joyful Noise.

Dark Horse zpěvačky Katy Perry:

Ve čtvrtek soudní porota oznámila výši odškodného – vydavatelství Capitol Records musí rapperovi zaplatit jako odškodné 1,2 milionu dolarů, Perryová 500.000 dolarů a zbytek do 2,78 milionu dolarů doplatí producenti a další spolupracovníci zpěvačky. Obhájce Perryové prohlásil, že se jeho klientka proti verdiktu odvolá.

Píseň Dark Horse v americké hitparádě magazínu Billboard byla jedničkou po čtyři týdny a Perryové skladba přinesla nominaci na cenu Grammy.

Skladba Joyful Noise od rappera Flamea:

 

Zdroj: ČTK

Hudba - další články

Doporučujeme