Kauza H-System: Ať klienti nedělají překvapené, věděli, že se to může stát, uvedl soudce

26. července 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Podle rozsudku Nejvyššího soudu se musí členové bytového družstva Svatopluk ze svých domů v pražských Horoměřicích vystěhovat. Někdejší klienti zkrachovalé společnosti H-System totiž podle soudu dostavěli své domy na pozemku, který jim nepatří. Soudce Kamil Kydalka uvedl, že se lidé nemohou rozsudku divit, šli totiž do velkého rizika.

Kamil Kydalka, soudce pražského městského soudu, se k případu dostal v srpnu 2001. O tři roky později poslal soudce hlavního aktéra kauzy H-System, Petra Smetku, do vězení na dvanáct let. Rozsudek o stovkách stran dostali poškození dle soudce k dispozici, tudíž měli možnost se s ním seznámit. “Od nás věděli, že se to může stát. Tak ať dneska nedělají překvapené,” uvedl Kydalka pro Blesk s tím, že poškození klienti byli o hrozbě vystěhování informováni.

Samotné družstvo spoluzakládal odsouzený Smetka. Již ve zmíněném rozsudku jsme zmínili, že je možné, že pokud budou chtít bydlet v majetku z konkurzní podstaty, budou muset bydlení znovu uhradit. Někteří i potřetí,” vysvětlil Kydalka, proč nemají být klienti tehdejší firmy H-System rozsudkem rozčarováni. “Samozřejmě, někdo to považuje za nespravedlivé rozhodnutí, ale tak tomu v podstatě není. Již v roce 2008 rozhodl občanskoprávní soud o tom, že pozemky i stavby na nich patří úpadci, tedy společnosti H-System. SBD Svatopluk nemělo od tohoto rozhodnutí žádné oprávnění s nemovitostmi dále nakládat,” dodal.

Obyvatelé osmi domů v Horoměřicích, zhruba 60 rodin, dostali měsíc na vystěhování. Všichni do jednoho však odmítají domov opustit. “Během okamžiku si připadáme jako vyvrhelové, že obýváme něco neoprávněně,“ řekl Blesku kauzou zasažený Zdeněk Vašina (45), podle něhož prý klienti H-Systemu konkurznímu správci několikrát nabízeli, že si domy znovu odkoupí.

Konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport ČTK potvrdil, že si družstvo mohlo před časem pozemky a domy odkoupit za celkovou částku 140 miliónů korun. Družstvo však nabídlo pouze 20 miliónů, což věřitelé odmítli. “Pokud by akceptovali, tak to mělo proběhnout tím způsobem, že by zaplatili celkovou cenu domu a souběžně s tím já bych vyplatil z konkurzní podstaty to zhodnocení,” uvedl Monsport. Stejný návrh učinil i jiným klientům H-Systemu ve Velkých Přílepech. “Ti na to přistoupili, proběhlo to bez jakýchkoli problémů,” vysvětlil konkurzní správce.

Obyvatelé domů v Horoměřicích mají poslední možnost – podat ústavní stížnost.

Zprávy - další články

Doporučujeme