KAUZA RATH: Žalobce Jirát bude v odvolacím řízení nahrazen. Jméno je tajné!

17. ledna 2016·Zprávy·Redakce

Odvolací řízení v korupční kauze exhejtmana Davida Ratha bude mít na starosti jiný státní zástupce než Petr Jirát. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová to uvedla v Otázkách Václava Moravce České televize:

Jméno Jirátova nástupce Bradáčová neprozradila. Uvedla jen, že to bude “specialista na hospodářskou trestnou činnost”. Podle ní by sice bylo možné krajského žalobce Jiráta, který kauzu dozoroval od počátku, dočasně přeložit na vrchní státní zastupitelství, nebylo by to ale vhodné vzhledem k tomu, že Rath na Jiráta podal civilní žalobu.

Bradáčová se Jiráta prý ani nedotazovala, zda by s přeložením k vrchnímu státnímu zastupitelství souhlasil, a to právě s ohledem na Rathovu civilní žalobu na ochranu osobnosti, kterou označila za obstrukci. “Nebudu rozhodně přistupovat ke kroku, který by mohl znamenat další námitku podjatosti státního zástupce,” vysvětlila. Rathova žaloba se týká Jirátova rozhovoru pro média, v němž mimo jiné uvedl, že exhejtman podle něj ukrývá stovky milionů korun.

Podle Bradáčové je nyní nevýhodou to, že nový žalobce, který se s kauzou musí seznámit, do ní nemá vhled hned od jejího začátku. Bývalý středočeský hejtman David Rath byl loni v létě nepravomocně odsouzen k trestu 8,5 roku vězení, navíc má státu propadnout zhruba 20 milionů z jeho majetku. Krajský soud v Praze uznal bývalého poslance za ČSSD vinným z přijímání úplatků, v souvislosti s manipulováním zakázek v regionu údajně Rath převzal 16 milionů korun.

Rath v Pressklubu: V současné ČSSD chybí rváči! Jako já nebo Paroubek!

TELEFONÁT TÝDNE: Ruda z Ostravy zavolal Rathovi do ordinace! A chtěl přijít na kontrolu

Vtipy o odsouzeném Rathovi. Je to nejlepší vinař, mučedník, nebo kmotr?

Rath: Mé otisky nejsou ani na penězích, ani na krabici

Zprávy - další články

Doporučujeme