Kdo se bojí, nesmí na KRAMPUSY! Češi si oblíbili průvody děsivých čertů, kam na ně vyrazit?

7. listopadu 2016·Zprávy·Redakce

Průvody krampusů pocházejí z Rakouska, ale postupně migrují dál do Evropy. Oblíbení začínají být i v Česku, kde se koná v listopadu a prosinci hned několik takových čertovských rejů. Kam na ně vyrazit, jestli máte pro strach uděláno?

Krampus je původně alpské strašidlo, které se objevuje kolem Adventu. Původně starověká tradice, která vznikla v rakouských Alpách, se postupně rozšířila do celého Rakouska až do okolních států Německa, Slovinska, Maďarska, severní Itálie a Chorvatska.

Název Krampus vznikl z rakouského Krampas a znamená něco neživého. Dnes jsou v některých rakouských městech pořádány tzv. Krampus laufy, v překladu „běhy“.

Průvody krampusů se staly značně populární i v Česku, vybrali jsme proto pár míst, kam se na něj jet podívat. Pokud se chcete skutečně pořádně vyděsit, doporučujeme pak cestu na některý z rakouských Krampuslaufů. Třeba do Schladmingu se sjíždí až tisíc čertů.

V hornické Příbrami vylezou z pekla v prosinci

Letos vůbec poprvé proběhne Krampuslauf ve středočeské Příbrami. Průvod krampusů je naplánovaný na 1. prosince v 17:00 a půjde se třídou Osvobození od Q-klubu směrem na náměstí 17. listopadu. O velký rej ale nepůjde, město, které je pořadatelem akce, pozvalo “jen” něco přes 60 masek. Akce je zdarma.

Krampusové v Milevsku

Krampus show poprvé proběhne i v Milevsku, a to na fotbalovém stadionu. Akce se koná 19. listopadu od 17.00 a za vstupenky zaplatíte 60 Kč v předprodeji, 70 Kč na místě.

Krampus Show Kaplice, Jihočeský kraj

Už popáté projde čerovský rej jihočeským městem Kaplice. Krampus Show Kaplice se uskuteční v sobotu 10. prosince 2016 a pořadatelé slibují až 400 děsivých čertů. 

“Letošní ročník bude kvalitativním posunem dopředu nejen díky lépe koordinované produkci, ale také tím, že Kaplice průběžně udržuje ve městě ducha Krampusů od začátku letošního léta, kdy byla na kaplickém náměstí otevřena Galerie Krampus,” uvádí na svých oficiálních stránkách pořadatelé.

Největší Krampuslaus je ve Schladmingu

Do rakouského Schladmingu,vyhlášeného centra zimních sportů, každý rok přijíždí asi tisícovka děsivých čertů a ďáblů, jde tak o největší Krampuslauf. Za účasti diváků prochází celé město. Krampuslauf tak, jak je známý dnes, se tu poprvé konal v roce 1992. Přijíždějí masky nejen z Rakouska, ale také z Bavorska a Itálie. Letošní se bude konat 26. listopadu od 19:00.

V Retzu i pro menší děti

Rakouský Retz leží zhruba 12 kilometrů od Znojma a i tady se proženě rej děsivých pekelníků. Tady ale průvody probíhají vcelku pokojně, takže by se tu nemusely bát menší děti. Průvod v Retzu proběhne 3. prosince od 16:30.

Autor: Anna Netušilová

FOTO: Reprofoto YouTube / Shutterstock

Zprávy - další články

Doporučujeme