Kim Čong-un se chce brzy sejít s Trumpem na dalším summitu

20. září 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si přeje sejít se v brzké době na dalším summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Po návratu z návštěvy v KLDR to řekl jihokorejský prezident Mun Če-in, který v Pchjongjangu s Kimem jednal. Jihokorejský prezident také na schůzce s šéfem Bílého domu příští týden předá Trumpovi od Kima dopis týkající se odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Kim Čong-un vyslovil přání rychle dokončit denuklearizaci a chce se setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem s cílem urychlit tento proces,” prohlásil Mun po návratu z třídenní cesty do KLDR.

Severokorejský vůdce rovněž podle Muna vyjádřil naději, že do KLDR brzy přijede americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Kim Čong-un a Donald Trump spolu poprvé jednali v červnu v Singapuru, kdy Kim slíbil pracovat na denuklearizaci Korejského poloostrova. Trump mu výměnou za to nabídl bezpečnostní záruky a rušení sankcí.

Od té doby ale diplomatická aktivita ochabla. Koncem srpna Trump dokonce s poukazem na nedostatečný pokrok v procesu jaderného odzbrojení KLDR zrušil plánovanou cestu šéfa diplomacie Pompea do Severní Koreje. Tento týden Pompeo uvedl, že se se svým severokorejským protějškem Ri Jong-hoem chce setkat příští týden v New Yorku na okraj schůze Valného shromáždění OSN.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme