Koalové byli prohlášeni za funkčně vyhynulé. Jejich počet nestačí k udržení populace

18. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock.com)

Počet koalů medvídkovitých ve volné přírodě klesl na pouhých 80 tisíc jedinců a stále klesá. Podle expertů nestačí již tento počet k tomu, aby druh v přírodě nadále zůstal. Organizace Australian Koala Foundation proto tento týden oznámila, že druh spadá do kategorie funkčně vyhynulých. 

Vačnatci, kteří jsou národním symbolem Austrálie, ve volné přírodě nadále ubývají. Z někdejších 128 oblastí, na kterých se běžně vyskytovali, se dnes nachází pouze na 41 z nich.

“Vím, že australské veřejnosti záleží na bezpečí koalů a je už unavená z nacházení mrtvých koalů na silnicích,” uvedla ředitelka organizace AFK Deborah Tabart pro nypost.com. “Apeluji na nového premiéra po květnových volbách, aby schválil zákon o ochraně koalů, který byl napsán a připraven již v roce 2016,” upozorňuje Tabart.

Podle ní ještě není budoucnost koalů zcela ztracena. Pokud by se jim věnovala stejná péče jako orlům bělohlavým ve Spojených státech, mohlo by se jejich vyhynutí rovněž podařit zvrátit. Pokud se však nic nezmění, budoucí generace již na tyto vačnatce v přírodě nenarazí.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme