Kočka není pes aneb jak dát dva znepřátelené tvory dohromady, aby se z nich stali nejlepší kámoši?

17. ledna 2022·Zprávy·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Mít doma kočku a psa dohromady neznamená jen boje, syčení, škrábání a vrčení. Tyhle dva na první pohled neslučitelné tvory totiž můžete dát dohromady a vytvořit z nich parťáky na celý život. Jak? Poradí web Můj chlupáč.

Čím mladší, tím lepší

Když chcete dát dohromady kočku a psa, je nejlepší začít, když jsou ještě oba mladí. U starších jedinců by soužití s novým jedincem nemuselo být jednoduché. Hlavně u kočky, která si více hlídá své teritorium. Proto je nejlepší pořídit si koťátko a štěňátko naráz. Spolu si pak mohou hrát a zvyknou si na sebe. Dobré také je vzít si kotě ke staršímu psu. U dospělých musíte už být více na pozoru, protože starší mohou na nováčka začít žárlit. Rozhodně se nedoporučuje brát nového člena ke kočce seniorce.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Poprvé spolu

Důležitým momentem je, když se zvířata poprvé setkají. Pokud nesete domu ke svému pejskovi kočičku, je důležité jí držet v ruce. Pohladit pejska a pak zároveň i kočičku.  Pejska hlídejte, aby po kočce nevystartoval. Nedávejte ho na vodítko, mohl by cítit to, že se bojíte a kočku si spojovat s negativními pocity. Pokud pořizujete ke kočce pejska, kočku by měl držet v náručí majitel a „nový“ pejsek měl být na nižším místě.

Každý to svoje

Obě zvířata by měla mít v domácnosti oddělená místo na spaní i na jídlo, hlídat byste měli i kočičí toalety. Psi by totiž mohli chtít ochutnat vnitřek, proto záchod dejte někam, kam pes nemůže. S tím souvisí i to, že by každý měl mít svojí mističku na jídlo i na vodu. Psi i kočky jsou teritoriální zvířata a misky s krmivem si hlídají.

To je moje, to je tvoje

První dny jsou co se týče stravy velmi důležité. Každé zvíře by mělo jíst v jiné místnosti. Nejprve se ale vždy najezte první vy. A pak dejte nakrmit zvířatům. I když je kočka „šéfem“ psa, tak hlavní místo ve smečce patří vám. Vždy hlídejte, aby pes i kočka vše snědli. Pokud ne, tak krmivo uschovejte mimo jejich dosah. Kočka i pes by měli mít také jiné jídlo, hlavně protože každý potřebuje něco jiného.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Kdo je tady šéf?

Kočka by při prvním setkáním měla být držena výš, protože v kočičí hierarchii si kočka vždy vybojuje vyšší pozici. Psi ji proto přijmou jako tu nadřazenou a nechají ji být. I proto ji výš dejte pelíšek, bude se cítit lépe. Velmi důležité je, abyste po příchodu nového mazlíčka toho “starého” neodstrčili. Oběma se věnujte stejně a první dny byste je neměli nechávat o samotě.

 


Zprávy - další články

Doporučujeme