Konec ovčáků? Farmář místo psa používá dron: V případě potřeby i zaštěká

16. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Moderní technologie stále zlepšují kvalitu našeho života a zajišťují nám čím dál více pohodlí. Jednou z úžasných vymožeností posledních let je vynález dronů, které se dají používat v mnoha odvětvích. V poslední době je začali používat i farmáři - létající věcička spolehlivě zažene stádo ovcí a pokud je potřeba, přehraje i štěkot ovčáckého psa.

Drony jsou dnes běžně využívané k mnoha účelům. Využívají je vojáci, filmaři, zásilkové společnosti i běžní občané. Řady příznivců této technologie navíc nedávno rozšířili první farmáři, kteří si vymoženost nemohou vynachválit. Jedním z nich je i Corey Lambeth z Nového Zélandu, který se o svou zkušenost podělil s rádiem CBC.

Díky dronům může farmář trávit podstatně méně času procházením svých pozemků a kontrolou zvířat a mnohem více naopak se svou rodinou v teple domova. Farmář, který chová zejména ovce a krávy poblíž městečka Rotherham, totiž používá dron typu DJI Mavic Enterprise s kamerkou, který mu na pozemky i stáda dohlédne.

Stroj dokonce dovede i štěkat. “Nahrávky jsou od mých psů. Řekl jsem jim, aby sedli a najednou zaštěkali a nahrál jsem to na svůj telefon. Pak jsem to přenesl do dronu,” popsal farmář.

“Když teď dron létá kolem, dívají  se z auta a říkají si, ‘Slyším psa, kde je ten pes?'” smál se Lambeth. Psi však podle zemědělce nakonec pochopili, jak s dronem pracovat. Když teď slyší dron štěkat, vědí už, že na místo nemusí chodit a mohou zůstat sedět tam, kde jsou.

Podle Lambetha jeho psi pochopili, že se jedá o technologii, ze které mohou mít užitek. “Pochopili, že to dělá jejich práci mnohem jednodušší,” prozradil farmář. Své psy však nemůže vynachválit. “Máme úžasný tým,” nechal se slyšet. Že by se psů snad zbavil proto farmář vůbec neuvažuje.

Když je například se psy na jedné straně kopce, může poslat dron na druhou a mít tak pod kontrolou celé území. Dron však nedokáže zcela nahradit inteligentního psa, který vypátrá každý zaběhlý kus dobytka. Během velmi chladných a mlžných dnů se efektivita dronů také prudce snižuje a je třeba udělat práci postaru.

Za vhodných podmínek však odvedou hodně práce. Mohou zahánět dobytek, kontrolovat jeho pohyb, kontrolovat stav vody a krmiva nebo přesouvat zásoby. “Výhoda dronu Mavic Enterprise je ta, že je ve skutečnosti velmi tichý, takže můžete letět nad zvířaty a použít zoom. Vůbec je nerušíte. Prostě si dělají, co chtějí, což je o poznání lepší, než jezdit přes ohradu se všemi svými psi v autě,” pochvaluje si farmář.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme