Konec věčně vybitých telefonů? Žena vynalezla baterii, která vydrží 400 let!

7. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Reprofoto Youtube /
Martha Heil

Rozčiluje vás, že baterie vašeho mobilního telefonu moc dlouho nevydrží? Možná se blíží konec vašeho trápení. Studentka jménem Mya Le Thai z Kalifornské univerzity v Irvine totiž učinila revoluční vynález. Za pomoci nanotechnologií se jí podařilo vytvořit takovou baterii, která vydrží i několik staletí. Vynález by mohl změnit řadu oblastí lidského života.

Americká sutdentka Mya Le Thai učinila v roce 2016 revoluční objev, když přišla na to, jak vytvořit baterii, kterou není nikdy potřeba vyměnit. Většina dobíjecích baterií má jen určitou životnost. Klasicky vydrží 5 až 6 tisíc cyklů, 7 tisíc v nejlepším případě. Nová technologie, na kterou přišla Thai, však umožní baterii přežít až 200 tisíc cyklů nabíjení.

Jak je to možné? Nanodráty využívané u baterií jsou tenčí, než lidský vlas. Po mnoha cyklech ztrácí svou integritu a baterie přestává fungovat. Studentka však pokryla zlatý nanodrát elektrolytickým gelem a mnohanásobně tak zvýšila jeho životnost.

Během tří měsíců testování absolvovaly nově vytvořené dráty 200 cyklů nabíjení a žádný z nich nejevil známky opotřebení. Objev by proto mohl změnit elektroniku tak, jak ji známe. U běžně používaného zboží, jako jsou mobilní telefony, počítače nebo dokonce automobily by se nemusely již nikdy nahrazovat baterie za nové a nehrozilo by jejich opotřebování. Podle vědců je přitom možné zajít ještě dál. Vynález by prý mohl výrazně pomoci například i v kosmonautice.

Vynález je však stále ještě v plenkách a na jeho dalším rozvoji se nadále usilovně pracuje. Jednou z oblastí, kterou se vědci zabývají, je například nalezení levnějšího materiálu, než je zlato.

Zprávy - další články

Doporučujeme