Koronavirus je nejnakažlivější, než se objeví příznaky

15. března 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Foto: AP Photo/Ariel Schalit

Lidé infikovaní nemocí COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus, jsou nejvíce nakažliví předtím, než se u nich objeví příznaky a v prvním týdnu nemoci, tvrdí vědecká studie provedená na devíti nemocných v Německu. Zveřejnil ji web medRxiv.org.

V nosech a krku pacientů vědci objevili tisíce a někdy až miliony virů. To je tisíckrát více než u nemocných nákazou SARS, řekl ředitel oddělení pro infekční nemoci a tropickou medicínu v mnichovské klinice Schwabing Clemens Wendtner.

Když jste tedy jen mírně nemocní nebo jste právě onemocněli, šíříte kolem sebe spoustu virů, což vysvětluje, proč jsme svědky tolika přenosů,” říká výzkumník Ali Khan z medicínského centra univerzity v Nebrasce.

Ale jsou tu také povzbudivé zprávy. Poté, co tělo začne produkovat protilátky, počty přítomných virů začnou klesat. To znamená “že zhruba za deset dní pravděpodobně už zřejmě nemůžete nakazit jiné lidi,” vysvětluje Khan.

Jiné studie také naznačují, že lidé s velmi mírným průběhem nemoci nebo bez příznaků tolik virů nešíří. Je tak méně pravděpodobné, že by infikovali jiné lidi jako v případě nemocných s vážnějším průběhem nákazy.

Nový typ koronaviru se koncem loňského roku začal šířit z čínského města Wu-chanu. V celém světě se nakazilo už více než 138.000 lidí a přes 5000 jich onemocnění podlehlo.

Zprávy - další články

Doporučujeme